Casa memorială Mihail Sadoveanu

CAZARE APROAPE
Casa memorială Mihail Sadoveanu » Fațada
Casa memorială Mihail Sadoveanu » Fațada
Casa memorială Mihail Sadoveanu » Altă casă din apropiere Casa memorială Mihail Sadoveanu » Balta Casa memorială Mihail Sadoveanu » Fațada Casa memorială Mihail Sadoveanu » Intrare Casa memorială Mihail Sadoveanu » Intrarea din stradă Casa memorială Mihail Sadoveanu » din lateral
Casa Memorială Mihail Sadoveanu este un muzeu dedicat scriitorului, situat la 1 km de Mănăstirea Neamț, lângă Schitul Vovidenia, la marginea unei păduri.
 
Locuința a fost contruită la iniţiativa Mitropolitului de Bucovina Visarion Puiu în anul 1937, cu destinația de palat arhieresc. Mitropolitul a locuit în ea până la plecarea lui în exil în Franța în anul 1944 (ulterior va fi condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului - 1946, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR - 1950 și reabilitat post mortem de același for bisericesc - 1990).
 
Casa rămâne în administrarea Mănăstirii Neamţ, fiind ulterior pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu (1944), care la acea dată era o personalitate marcantă a nomenclaturii comuniste, și apoi cedată spre folosință pe viață (1949). Scriitorul a locuit în această casă în perioada 1944-1961, fiind folosită ca reședință de vară, scriind aici opt romane. Aici a încetat din viață.
 
Muzeul Literaturii Române, cu sprijinul familiei scriitorului, înființează muzeul în anul 1966. Muzeul trece în administrația Complexului Muzeal Neamț în 1970, până în 1994 când revine sub tutela Muzeului Literaturii Române.
 
Casa Memorială Mihail Sadoveanu păstrează ambianța perioadei în care a locuit scriitorul și expune portretele părinților, portretul și bustul scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, pianul, obiecte de vânătoare și pescuit, cărți și alte obiecte memoriale. 
 
În vecinătate se află balta în care pescuia scriitorul.