Despre 2 Mai

2 Mai este un sat-stațiune turistică estivală situat în sudul litoralului românesc, la 3 km de Mangalia (5 km de gara Mangalia), 3 km de Vama Veche și 5 km de granița cu Bulgaria.
 
Denumirea provine de la ziua primei lovituri de stat din istoria României, 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat Adunarea Legiuitoare pentru a-și promova reformele sale din domeniul agrar. Mihail Kogălniceanu, prim-ministru la acea dată, va înființa mai târziu satul 2 Mai, relocând o populație de scopiți.
 
Scopiții au fost o sectă din Rusia a cărei credință era că eliminarea poftelor sexuale îi apropia pe oameni de Dumnezeu. Adepții sectei, de regulă la o vârstă adultă și după ce au avut deja 2 copii, erau supuși castrării (parțiale prin eliminarea testiculelor sau totale și cu îndepărtarea penisului), în cazul bărbaților, și mastectomiei (extirparea sânilor), în cazul femeilor. "Operația" se efectua cu mijloace rudimentare, cel mai adesea cu briciul, fără anestezie.
 
Secta a apărut în Rusia țaristă în secolul XVIII și a fost persecutată de către guvernul imperial și, mai târziu, de către Uniunea Sovietică. Represiunea scopiților a atins punctul culminant spre sfârșitul secolului XIX când, pentru a scăpa de deportările în Siberia, majoritatea au emigrat în România. Secta a dispărut la mijlocul secolului trecut.
 
în 1887, Mihail Kogălniceanu a înființat satul 2 Mai din sudul Mangaliei, populat în întregime cu scopiți adunați din București, Iași și Galați. Pe plan local, aceștia erau numiți lipoveni, asemănător celorlalți localnici de etnie rusă.
 
Până la primul război mondial, petrecerea vacanțelor la mare, în sudul litoralului românesc, era rezervată, în mare parte, scriitorilor, pictorilor și altor grupuri de artiști. Numărul lor era foarte restrâns, astfel că cele câteva bordeie erau suficiente pentru găsirea unei soluții de cazare în 2 Mai. După cedarea Quadrilaterului, o parte dintre cei care-și petreceau vacanța în zona Balcic s-au reorientat către Mangalia și localitățile din "plasa" acesteia (2 Mai, Vama Veche). Cu toate acestea, localnicii reușeau să asigure în continuare o capacitate de cazare suficientă pentru "lumea bună" a epocii.
 
Prezența scopiților, sau mai exact lipsa bărbaților cu testosteron, izolarea localității și profilul non-conformist al turiștilor au facilitat începuturile practicării nudismului la 2 Mai. Poeta Nina Cassian, care obișnuia să petreacă cam 4 luni de vacanță la 2 Mai, este una dintre celebritățile vremii care a practicat nudismul.
 
După 1990, localitatea 2 Mai s-a dezvoltat și profilul clientului s-a schimbat, însă practicarea nudismului nu numai că nu a dispărut, dar a reprezentat una dintre atracțiile locului. Creșterea numărului de familii cu copii care petrec vacanța aici a determinat ca zona în care se practică nudismul să se îndepărteze către capătul sudic al plajei. Scopiții nu mai sunt, însă localitatea pe care au întemeiat-o continuă să se dezvolte, păstrând cel puțin o tradiție la care aceștia au contribuit.

La 2 Mai se ajunge numai pe cale rutieră, gara Mangalia fiind ultima stație de tren. Din gara Mangalia, microbuzele spre 2 Mai și Vama Veche pleacă la intervale de aproximativ 15 min. Fără bagaj și pe vreme frumoasă, se poate merge și pe jos. 
 
Cazarea în 2 Mai se face la vile și case, de regulă în condiții modeste și fără a depăși standardul de 3 stele. în 2 Mai nu există nici un hotel. Cazarea la cort este posibilă în campingul de pe plajă sau prin curțile localnicilor.
 
Posibilitățile de agrement se rezumă la câteva terase și baruri, însă Mangalia și Vama Veche sunt foarte aproape.
 
în general, turistul de 2 Mai face plajă și se relaxează, însă se pot vizita atracțiile turistice din apropiere (Muzeul Marinei, Muzeul Callatis, Moscheea Esmahan Sultan, porturile turistice Limanu și Mangalia), efectua excursii la vecinii bulgari sau pescui în mare sau Balta Limanu. Stațiunea 2 Mai mai poate fi folosită ca opțiune de cazare în Vama Veche, mai ieftină sau în cazul indisponibilităților din vârf de sezon.