Despre Azuga

Azuga este un oraș situat pe Valea Prahovei, la poalele culmilor Sorica și Cazacu din Munții Gârbova (Munții Baiului), și o stațiune turistică apreciată îndeosebi pentru practicarea sporturilor de iarnă.
 
Până în secolul al XVII-lea, Valea Prahovei a fost o zonă nelocuită, existând doar câteva cărări, greu accesibile, care erau bătute de negustori și poștași. În zona localității Azuga de azi, exista doar un han, cunoscut ca Hanul Căciula Mare sau Hanul Între Prahove, renumit loc de popas pentru drumeți, prima dată construit prin anii 1720-1725, menționat documentar abia în anul 1825 și care a fost ars în repetate rânduri de către turci. Primul locuitor care s-a stabilit în aceste locuri a fost un cioban, Gheorghe Zangor, care și-a așezat aici coliba în jurul anului 1800.
 
La începutul secolului al XIX-lea, în Valea Prahovei exista doar comuna Podul Neagului, care se întindea pe lungimea întregii văi și care, în anul 1874, este redenumită în Sinaia. În anul 1884, localitățile Predeal, Bușteni și Azuga se separă de Sinaia și formează comuna Predeal. Bușteni și Poiana Țapului se separă de aceasta în anul 1908, urmate de Azuga în anul 1912.
 
În Azuga au fost construite mai multe fabrici, cea mai importantă fiind fabrica de Bere, deschisă în anul 1900, însă dezvoltarea localității se datorează în mare parte turismului. Azuga beneficiază de un aer curat și ozonat și de o amplasare cu peisaje pitorești, la fel ca toate celelalte localități de pe Valea Prahovei.

Stațiunea Azuga dispune de aproximativ 40 de unități de cazare cu o capacitate de cazare totală de 800 de locuri. Azuga dispune de pensiuni turistice de 1-4 stele, 1 hostel de 2 stele (Azuga), câte un hotel de 2 (Larisa), 3 (Azuga Ski & Bike Resort), 4 (Cautis) și 5 (Lux Garden) stele, vile turistice și camere de închiriat. Condițiile de cazare sunt variate, de la modeste la luxoase.

Atracția principală a stațiunii o constituie Pârtiile de schi Sorica și Cazacu. Domeniul schiabil include pârtii de schi de dificultăți ușoare și medii, cu un mic segment ceva mai greu, și este deservit de o telegondolă, teleschiuri, instalație de nocturnă și mașini pentru amenajare.