Despre Băile Felix

Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România. Stațiunea este situată la aproximativ 10 km de Oradea și aparține administrativ de comuna Sânmartin din județul Bihor.

Stațiunea se naște între anii 1711-1721, când canonicul Felix Helcher, administrator al Mănăstirii premonstratense din Sânmartin, construiește prima baie, Baia lui Felix, care capta un izvor cu apă geo-termală de pe moșia aflată în administrarea Ordinului Catolic Premonstratens.

Apele geo-termale din zona Sânmartinului au temperaturi de 20–49°C, au proprietăți curative împotriva reumatismului și a afecțiunilor neurologice și ginecologice și au fost cunoscute cu mult timp înaintea înființării primei băi Felix. 

Ordinul Premonstratens, în urma unor investigații a activității acestuia, este scos în afara legii în anul 1936, călugării fiind expulzați și proprietățile confiscate un an mai târziu, an în care hotărârea instanței devine definitivă. După revoluție, Ordinul se reînființează și încearcă, fără succes, să recupereze imobilele și proprietățile al căror proprietar pretinde că ar fi fost în trecut. Astăzi, fosta Mănăstire a ordinului, situată în parcul de lângă primărie, este cunoscută sub numele de Castelul Sânmartin.
Comuniștii vor construi hoteluri, ștranduri și baze de agrement, Băile Felix devenind stațiunea cu cea mai mare capacitate de cazare din țară, exceptând litoralul. După 1989, dezvoltarea Băilor Felix se va accelera, în prezent în stațiune existând aproximativ 100 de structuri de cazare clasificate, totalizând peste 3100 de locuri de cazare, ștranduri și piscine, baze de tratament, restaurante și un Aqua Park.

Climatul cu ierni blânde și veri moderate face din stațiunea Băile Felix o destinație ideală pentru tratament și vacanțe de relaxare, băile cu apă geo-termală fiind posibile în orice anotimp.