Despre Băile Herculane

Băile Herculane este un oraș și stațiune turistică de interes național din județul Caraș-Severin, este situată pe Valea Cernei și include localitatea componentă Pecinișca.

Stațiunea Băile Herculane a fost înființată în anul 102, ca Therme Herculi, de către Împaratul Traian, numele venind de la zeul Hercules, patron al izvoarelor termale. Până la retragerea romanilor, băile de la Herculane au reprezentat o atracție importantă pentru aristrocația romană. Chiar dacă au decăzut în anii care au urmat, păstrarea numelui indică că băile au fost folosite în continuare.

Începând cu anul 1736, austriecii vor reconstrui și moderniza stațiunea, transformând-o într-una dinte cele mai importante din Europa.

După ce Banatul intră în componența României, în urma Primului Război Mondial, se construiește Hotelul Cerna, în perioada interbelică, urmat de hotelurile construite de către comuniști, Hercules, Roman, Diana, Afrodita, Minerva, Domogled și Dacia.

După revoluție, Băile Herculane va trece prin probabil cea mai grea perioadă din istoria sa bimilenară, majoritatea construcțiilor degradându-se foarte mult, în timp ce investițiile s-au limitat la construcția unor unități de cazare de mici dimensiuni. Investițiile majore, având ca scop renașterea stațiunii, vor veni abia după anul 2010.
În prezent, Băile Herculane dispune de peste 4.400 de locuri de cazare în hoteluri, hosteluri, pensiuni, vile, bungalowuri și case de vacanță, din categoriile 1-4 stele. În stațiune, există și două campinguri și câteva căsuțe tip camping.

Băile Herculane atrag în primul rând pentru apele termale, însă stațiunea oferă și posibilități de drumeții în împrejurimi, cu vizite la atracții turistice ca Grota cu aburi, Avenul lui Adam și Cascada Vânturătoarea.