Despre Bicaz

Bicaz este un oraș din județul Neamț care include și localitățile Capșa, Dodeni, Izvoru Muntelui, Izvoru Alb, Potoci și Secu, acoperind o zonă mai mare în jurul barajului Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița.

Așezarea este cunoscută încă de la începutul secolului al XVII-lea, însă a rămas un sat modest de munte până în anul 1951 când încep lucrările de construcție la baraj.

În perioada construirii barajului, finalizat în anul 1960, în zona Bicaz au avut loc transformări profunde. Foarte mulți coloniști au fost relocați în Bicaz și localitățile din jur, au fost construite o fabrică de ciment, blocuri pentru locuit, școli, un muzeu și alte clădiri de interes public, sate întregi au fost strămutate sau abandonate și apoi scufundate, iar populația a fost întregită cu specialiști în toate domeniile legate de construcția și exploatarea unui complex hidroenergetic. După terminarea lucrărilor și inaugurarea hidrocentralei Stejaru, Bicazul este declarat oraș și primește și celelalte sate din zona barajului.
Bicazul este un important reper turistic pentru călătoriile pe Valea Bistriței și Valea Bicazului, pentru urcările pe Muntele Ceahlău și pentru accesul spre stațiunea Durău. La stațiunea Durău se poate ajunge pe drum asfaltat, ocolind lacul, sau pe un drum forestier mai scurt, care pornește din Izvoru Muntelui. Bicazul este cel mai apropiat nod feroviar de Munții Ceahlău, Durău, Cheile Bicazului și Lacul Roșu, toate situate în imediata apropiere.

Pe întreg teritoriul administrat, inclusiv în localitatea componentă Izvoru Muntelui, Bicazul deține aproximativ 30 de unități de cazare de 1-3 stele, care totalizează peste 800 de locuri. Vom întâlni aici pensiuni, case de vacanță, popasuri, cabane, bungalowuri, un motel, un hotel-apartament și o navă fluvială. 

În afara călătoriilor montane, Bicazul mai oferă plimbări cu vaporașul sau cu hidrobicicleta pe lacul Izvoru Muntelui și un muzeu de istorie și etnografie locală.