Despre Borșa

Borșa este un oraș și stațiune turistică din Maramureș. Borșa este o localitate răsfirată și include mai multe aglomerări locuite, printre care și localitatea componentă Băile Borșa.

Localitatea este atestată, sub numele de Borș, în anul 1353, iar cel mai însemnat moment din istoria sa este înfrângerea tătarilor din anul 1717, în locul numit de atunci Preluca Tătarilor, de către borșenii conduși de preotul Lupu Șandor

La începutul anilor '40, în Borşa se fac mai multe investiții, în pârtii de schi, structuri de cazare, restaurante și instalații de transport pe cablu, în vederea organizării Olimpiadei de Iarnă din anul 1948. Din cauza războiului, lucrările au fost întrerupte și nu au mai fost reluate, în timp ce Olimpiada se va desfășura la St. Moritz, în Elveția.
După anul 1989, s-au construit mai multe pensiuni particulare, în proiect fiind amenajarea celei mai lungi pârtii de schi din țară. În prezent, Borșa oferă peste 660 de locuri de cazare în peste 30 de hoteluri, pensiuni și case de vacanță.
Iarna este sezonul cu activitatea turistică cea mai intensă, Borșa fiind căutată pentru pârtiile de schi și petrecerea sărbătorilor de iarnă în mijlocul obiceiurilor și tradițiilor maramureșene.

Pe timpul verii, turiștii sunt atrași de drumeții, atracții turistice ca Lacul Iezer, Lacul Știol și Cascada cailor, precum și de apropierea de celelalte obiectivele turistice din Maramureș.

Din Borșa se poate pleca într-o călătorie de aproximativ 80 km pe Valea Izei, recunoscută pentru bisericele și porțile de lemn, către Sighetul Marmației, apoi, după încă 20 km, se ajunge la Mănăstirea Săpânța-Peri și Cimitirul Vesel.