Despre Borsec

Borsec este un oraș și stațiune turistică din județul Harghita și este compus din două zone distincte, Borsecul de Jos (orașul) și Borsecul de Sus (stațiunea).

Borsecul este renumit pentru calitatea apelor minerale îmbuteliate pe plan industrial sau utilizate în tratarea unor afecțiuni. Îmbutelierea apelor minerale începe în anul 1806, apoi în zonă se demarează și exploatarea travertinului și a lignitului. Turismul este inițiat de construcția primelor băi, ia un avânt puternic în perioada interbelică și transformă localitatea în una dintre cele mai importante stațiuni din Transilvania în perioada comunistă. După revoluție, infrastructura se degradează până acolo încât baza de tratament este închisă și Borsecul este scos complet din sistemul turistic.

Începând cu anul 2011, se restartează activitatea turistică prin demararea unor proiecte care includ construcția unei noi baze de tratament, pârtii de schi și amenajarea obiectivelor turistice. În paralel, în anul 2012, se deschide baia privată Ó-Sáros, care folosește apă minerală încalzită.
Borsecul este o stațiune în creștere, în care sunt așteptate investiții majore în infrastructura turistică, atât publice cât și private. Acestea se vor adăuga celor peste 30 de pensiuni, vile și case de vacanță, majoritatea oferind deocamdată servicii modeste în plaja 1-3 stele. Borsecul dispune în prezent de aproximativ 600 de locuri de cazare, la care se adaugă un camping și câteva căsuțe de campare.

Atracția principală în Borsec o constituie apa minerală, însă stațiunea este indicată și pentru vacanțe active sau de relaxare. Trei pârtii de schi, teleschi și instalație de nocturnă, Zona carstică Scaunul rotund, Peștera cu stalactite, Peștera de gheață, Grota Urșilor și Rezervația botanică Hármasliget sunt motive suficiente pentru o vizită în stațiunea Borsec.