Despre Bran

Bran este un sat și stațiune turistică, reședință a comunei cu același nume din județul Brașov. Satul Bran este situat la aproximativ 30 km de Braşov, la intrarea în culoarul Rucăr-Bran, cea mai frecventată trecătoare spre Muntenia din evul mediu.
 
În limba turcă, Bran înseamnă poartă, însă satul Bran nu avea nici o legătură cu satul alăturat Poarta. Separat în trecut de Bran printr-o mică pădure, Poarta a fost înghițit de Bran și transformat în stradă.
 
În trecut, zona Branului a avut o poziție strategică importantă, fiind poarta de intrare în Transilvania dinspre sudul Munților Carpați. Locul îngust îi acorda avantaje sporite în apărarea în fața atacurilor. Cavalerii teutoni, aduși și mai târziu alungați din Țara Bârsei de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, la începutul secolului al XIII-lea, au construit o fortificație din lemn, pe o culme abruptă care controla trecerea prin trecătoare, ca parte a unui sistem de apărare care mai includea fortificațiile Râșnov și Brassovia. Fortificația a fost distrusă de tătari.
 
Așezarea Bran începe să se dezvolte după anul 1377, an în care începe construcția castelului din piatră, mai întâi ca punct de vamă și cătun de oieri și agricultori. În prezent, în Bran, ca și în celelalte localități din apropiere, activitatea principală o constituie turismul rural. Branul este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din țară.

În Bran, cazarea turiștilor este asigurată de aproape 40 de pensiuni turistice cu o capaccitate de cazare totală de aproximativ 600 de locuri. Vizitatorii se pot caza și în localitățile din apropiere, inclusiv în Brașov, însă cazarea în Bran este foarte căutată pe perioada sărbătorilor de iarnă, pentru schi și pentru sejururi prelungite.

Atracția principală a Branului este Castelul Bran, cel mai cunoscut obiectiv turistic din România pe plan internațional. Se mai pot vizita Muzeul Vămii Medievale și Muzeul Satului Brănean sau practica sporturile de iarnă pe pârtiile de schi Zănoaga.