Despre Bușteni

Bușteni este un oraș de pe Valea Prahovei, situat la poalele Masivului Caraiman din Munții Bucegi. Bușteniul include și localitatea componentă Poiana Țapului.
 
Până în secolul al XVII-lea, Valea Prahovei a fost o zonă nelocuită. Primii locuitori ai zonei sunt considerați călugării de la Mănăstirea Sinaia și scutelnicii care o apărau. Mănăstirea a fost ridicată în anul 1695. Primul cătun, Izvorul, este înființat de către scutelnicii de la Mănăstirea Sinaia în anul 1782.
 
La începutul secolului al XIX-lea, în Valea Prahovei exista doar cătunul Podul Neagului, care se întindea pe toată lungimea văii de peste 32 km, de la Posada până la Predeal. Regele Carol îi schimbă denumirea în Sinaia, în anul 1874, prima capitală a comunei fiind la Bușteni.
 
Cătunul Sinaia se dezvoltă rapid și devine comună urbană, Bușteni și Azuga trecând în componența comunei Predeal. Bușteni și Poiana Țapului se desprind de Predeal în anul 1908, formând comuna Bușteni, patru ani mai târziu separându-se și Azuga.
 
În anii care au urmat, localitatea Bușteni este declarată oraș (1950) și devine o apreciată stațiune turistică.

Încă de pe vremea când era în componența comunei Sinaia, Bușteniul fost o stațiune destinată pentru petrecerea vacanțelor de lux, dispunând de hoteluri, vile, restaurante, berării și magazine. Tinerii bogați, plimbați prin străinătate, aduc cu ei moda schiului în zonă, localitatea devenind repede cunoscută ca o destinație pentru vacanța de iarnă, construindu-se rapid multe structuri de cazare cu încălzire și servicii pentru pasionații de schi.
 
În prezent, Bușteni este o stațiune căutată pentru schi, relaxare în week-end și drumeții, fiind cel mai important punct de plecare pentru traseele montane din Bucegi. Pârtia de schi Kalinderu, cu teleschi, tunuri de zăpadă și Fun Park, este una dintre cele mai moderne din țară. Atracțiile turistice cele mai importante sunt Mănăstirea Caraiman, Cascada Urlătoarea, Castelul Cantacuzino și Telecabina și, sus pe munte, Babele, Sfinxul și Crucea de pe Caraiman.
 
Stațiunea oferă hoteluri, pensiuni, vile, apartamente în regim hotelier și alte tipuri de unități de cazare, precum și posibilități de cazare la particulari.