Despre Costinești

Costinești este o comună situată pe malul Mării Negre, la 30 km sud de Constanța, 17 km nord de Mangalia şi 4 km de şoseaua DN39/ E87 - în dreptul km 18. Comuna Costinești este compusă din localităţile (satele) Costineşti şi Schitu şi are o populaţie stabilă de 2888 de locuitori. Localitatea Costineşti este atestată ca Staţiune turistică de interes naţional.
 
Încă din secolul IV î.Hr., pe teritoriul Costinești-ului este cunoscută colonia grecească Parthenopolis. Vechiul polis grecesc este în mare parte aflat sub ape, un mic sit arheologic existând în zona Epavă, în apropierea plajei de nudişti.
 
Localitatea este cunoscută mai apoi ca Stratoni (în perioada Imperiului Bizantin) şi Mangeapunar (în perioada Imperiului Otoman), având o populaţie modestă de pescari greci şi lipoveni şi de oieri tătari şi mocani (valahi de munte).
 
În perioda 1840–1940 localitatea a fost populată de colonişti germani strămutaţi din Basarabia şi Rusia de Sud (germani dobrogeni), fiind cunoscută ca Büffelbrunnen (Fântâna bivolilor - actualul Costinești) şi Klein (Mic - actualul Schitu). Ocupaţia de bază era agricultura, aceştia arendând în general terenuri de la moşierii locali. La un moment dat, cel mai mare arendaş al locului era Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe şi unul dintre fondatorii şi directorii Băncii Naţionale a României. Acesta va da, mai târziu, mai exact în anul 1936, numele localității.
 
Între 1939-1940, germanii dobrogeni sunt strămutaţi în Germania, în cadrul a două acţiuni organizate - Vorumsiedlung (strămutare premergătoare) şi Heim ins Reich (Acasă în Reich). În Costinești și Schitu mai rămân câteva familii.
 
În 1949 este inaugurată Tabăra de vară pentru pionieri, urmată de Tabăra internațională a studenților în 1959. Se construiesc noi hoteluri pentru tineri și Stațiunea Costinești devine Stațiunea Tineretului.
 
După 1990, se construiesc sute de noi structuri de cazare în Costinești, majoritatea pe suprafețe și de dimensiuni reduse.

Încă din perioada interbelică, în Costinești, ca de altfel în tot sudul litoralului, se practica cazarea la particulari pentru petrecerea vacanțelor la mare, activitate practicată și în zilele noastre. În întreaga comună, există un număr de 1850 de locuințe particulare, puține neoferind camere spre închiriere pe perioada sezonului de vară. O parte dintre acestea, construite ca și spații de locuit, au fost clasificate, între 2011-2013, în cea mai mare parte, ca și Camere de închiriat [Case], cu toate că multe dintre ele ar putea fi încadrate, ca dotări și facilități, la categoriile hotel sau vilă turistică.
 
În Costinești, există un număr de 249 de unităţi de cazare clasificate, totalizând 10458 de locuri de cazare în 4646 de spații de cazare. Oferta de cazare este variantă și accesibilă pentru orice turist. În Costinești există:
  • Campinguri, locuri de cort în curtea altor unități sau Căsuțe tip camping - cum ar fi Camping Canasta sau Complex Turistic Foișor;
  • Case/ Camere de închiriat, Apartamente de închiriat de 1-3 stele - majoritatea unităților, multe dintre ele neclasificate;
  • Vile turistice și Pensiun turistice de 1-4 stele;
  • Hosteluri de 1-3 stele;
  • Hoteluri de 1-3 stele; există și un resort de lux de 4 stele pentru cei mai pretențioși (Vox Maris);
  • Bungalowuri, Cabane.
 
Cazarea în Costinești se poate rezerva prin contactarea directă a unității de cazare și plata unui avans, prin agențiile de turism sau se poate asigura la fața locului. Ultima variantă nu este recomandată pentru perioadele iulie-august și în week-end când, de obicei, cele mai bune spații de cazare sunt ocupate. Localnicii încă mai utilizează metoda de a agăța turiștii în gară sau prin ținerea în mână a clasicului carton "CAZARE" pe șosea, începând de la intersecția cu DN39/ E87 și până la intrarea în Costinești.

Principala atracție a Costineștiului o constituie discotecile, terasele în aer liber și plaja lată, încăpătoare, cu nisip fin și intrarea lină în apă. Discoteci ca Mega discoteca Tineretului, Disco Ring și Vox Maris No1 Club sunt printre cele mai renumite de pe litoral.
 
Lacul Costinești, cu o suprafață de 7 hectare și o adâncime de până la 1 m, este o lagună maritimă formată prin închiderea unui golf maritim cu un cordon de nisip, asemănător Lacului Techirghiol. După inundațiile din anul 2005, care au colmatat lacul, acesta a fost reamenajat și acum este conectat cu marea printr-un canal protejat de un dig. Apa lacului este sărată  și nu există izvoare de alimentare subterană. Lacul Costinești dispune de o baza nautică care oferă hidrobiciclete, barci și șalupe. Pe mare se pot practiva sporturi nautice ca windsurfing, parasailing, schi nautic, banana și alți colaci plutitori.
 
O atracție aparte o constituie epava unei foste nave comerciale grecești, prima emblemă a stațiunii, eșuată în noaptea dintre 14 și 15 octombrie 1968. În anul 2013, datorită stării de degradare avansate și a valurilor puternice, puntea epavei s-a rupt în două.
 
Obeliscul din Costinești, a doua emblemă a Costineștiului, este situat pe plajă. Primul obelisc, construit în 1979, a fost dărâmat de inundații în 2005. Actualul obelisc a fost construit în 2006. În zona obeliscului sunt organizate principalele concerte și evenimente din stațiune.
 
Plaja pentru nudiști este o plajă îngustă cu nisip fin. Este marginită de faleza din nordul stațiunii, fiind situată în dreptul epavei.
 
Stațiunea Costinesti mai oferă terenuri de sport (tenis, fotbal, volei, baschet, handbal și ping-pong), un cinema și un teatru de vară.