Despre Dorna-Arini

Dorna-Arini (în trecut Dorna) este o comună din județul Suceava, formată din satele Cozănești, Dorna-Arini, Gheorghițeni, Ortoaia, Rusca și Sunători. Comuna este lipită de orașul Vatra Dornei.
 
Pe teritoriul comunei au existat în trecut mai multe cătune care au fost înghițite de actualele sate, însă localnicii încă folosesc vechile denumiri pentru desemnarea diferitor zone din satele respective.
 
În anul 1774, nordul Moldovei, cunoscută de atunci ca Bucovina, este incorporat în Imperiului Habsburgic, granița fiind stabilită pe râul Bistrița, care traversează actuala comună Dorna-Arini. Partea de nord a comunei, care a făcut parte din imperiu și care ocupă aproximativ un sfert din teritoriul comunei, se numea Dorna pe Giumalău. În acest fel, Dorna-Arini se situează doar parțial în regiunea Bucovina.

Dorna-Arini este apreciată de către turiști pentru tradițiile și obiceiurile de iarnă, drumeții montane, ciclism montan, echitație și plimbări cu pluta. Pe teritoriul comunei, se află și o mănăstire, care oferă și servicii de cazare și tratament.
 
În Dorna-Arini s-au dezvoltat agroturismul, ecoturismul și, ca în toată Bucovina, turismul cultural. Un număr de peste 20 de structuri de cazare, cu o capacitate de cazare totală de peste 500 de locuri, oferă servicii de la 1 la 4 stele. Majoritatea sunt pensiuni turistice și agroturistice, dar există și cabane și un hostel.