Despre Dubova

Dubova este o comună situată în zona Cazanelor Dunării, formată din satele Dubova, Baia Nouă și Eibenthal.

Până în anul 1967, sediul comunei era la Plavișevița și mai includea și satul Tișovița. În anii trecuți, cătunele din zonă, situate la distanțe mari unul de altul,  au fost grupate pe comune în mai multe feluri. În zonă există o importantă comunitate de cehi, satul Eibenthal fiind în totalitate ceh, colonizați de imperiul habsburgic la începutul secolului al XIX-lea și care în prezent se află într-un continuu proces de emigrare în Cehia.

Satele situate pe malul Dunării, în amonte de Cazanele Mari, Plavișevița și Tișovița, au fost evacuate între anii 1967-1970, ca urmare a construcției barajului de la Portile de Fier I, sediul comunei fiind mutat la Dubova. Activități tradiționale în zonă sunt creșterea animalelor, pescuitul și culesul fructelor de pădure.
Situată între Cazane, pe malul unui golf imens, care-i poartă numele, Dubova beneficiază de priveliști de-a dreptul spectaculoase. Într-o croaziera cu barca, se trec în revistă Statuia lui Decebal, peșterile Veterani și Ponicova, Mănăstirea Mraconia și Tabula Traiana, în timp ce "căpitanul" povestește despre satele scufundate după construcția barajului. 

În Dubova există vreo zece unități de cazare de dimensiuni mici, cu până la 15 camere, însă turiștii se pot caza și în comuna alăturată, Eșelnița.