Despre Dunavățu de Jos

Dunavățu de Jos este un sat din comuna Murighiol din județul Tulcea. Este cel mai îndepărtant punct accesibil pe cale rutieră înspre Delta Dunării.

Satul datează încă din antichitate, când pintenul dobrogean pe care este situat era învăluit de apele Dunavețului (Dunărea mică), braț care se desprindea din Sfântu Gheorghe spre dreapta, unde în momentul de față se află lacurile Dranov și Razim. Satul modern a fost înființat prin anii 1700, în jurul anului 1800 fiind cunoscut ca Filipești (Filipeskoi), sat de pescari lipoveni, ucrainieni, dicieni, moldoveni și tătari. Astăzi, Dunavățu de Jos este populat preponderent de ucrainieni, dar și de lipoveni și români.

În afara legăturii pe uscat cu orașul Tulcea, există legături pe apă cu localitățile învecinate, Murighiol, Dunavățu de Sus și Sfântu Gheorghe.
Activitățile principale sunt pescuitul și turismul. În Dunavățu de Jos există aproximativ 30 de unități de cazare, pensiuni, vile, case de vacanță, bungalowuri, căsuțe tip camping, 2 hoteluri de 4 stele și 2 nave fluviale de 3 stele. Categoriile de clasificare acoperă toate nevoile turiștilor, inclusiv o pensiune de 5 flori. Numai unitățile clasificate însumează o capacitate de cazare de aproximativ 600 de locuri.
Dunavățu de Jos este folosit ca bază de plecare pentru incursiunile în Delta Dunării, inclusiv ieșiri cu barca sau șalupa pe canalele din apropiere și spre Lacul Razim. Gastronomia locală pe bază de pește și vizitele la anticele cetăți Enisala și Arganamum completează experiența unei vacanțe frumoase.