Despre Eșelnița

Eșelnița este o comună din județul Mehedinți, formată dintr-un singur sat și este situată în Clisura Dunării, la 4 km de Orșova și 15 km de Dubova.

Vechea Eșelnița, numită Ieșelnita până în anul 1966, este atestată prima dată într-un act de împroprietărire emis de Matei Corvin în anul 1484. Până la construirea barajului de la Porțile de Fier I, din perioada 1967-1970, Eșelnița făcea parte din comuna Ogradena și era amplasată într-o zonă care este acum sub ape. Eșelnița a fost strămutată pe un platou mai înalt, situat pe cursul râului Eșelnița, la poalele Munților Almajului, deasupra amplasamentului fostului sat Ogradena, din acesta din urmă nemairămânând neinundată decât o mică parte, care, în prezent, face parte din Eșelnița. Localnicii se îndeletniceau cu pădurăritul, pescuitul și mineritul.
Amplasarea în frumoasa zonă a Clisurii Dunării a făcut din Eșelnița o căutată destinație turistică. În ultimii ani, s-au construit aproape 30 de pensiuni și structuri de cazare de tip camere de închiriat, însumând 400 de locuri de cazare. Facilitățile și serviciile oferite, cu standarde între 2 și 4 stele, sunt adaptate cerințelor unei vacanțe pe clisură, incluzând bărci și șalupe, pontoane pentru pescuit și plajă, restaurante și terase, unele chiar pe malul Dunării, acces Internet și ghizi pentru plimbări prin teritoriul viperelor.

Foarte aproape, se află Cazanele DunăriiStatuia lui Decebal, peșterile Veterani și Ponicova, Mănăstirea Mraconia și Tabula Traiana.