Despre Eforie Nord

Eforie Nord este partea nordică a orașului Eforie și una dintre cele mai căutate stațiuni de pe litoralul românesc. Este situat la 8 km de Constanța, 14 km de Costinești, 26 km de Mangalia și 4 km de Autostrada Soarelui A2.

Istoria stațiunii este legată de o Eforie, nume dat în trecut instituțiilor de utilitate publică, și anume Eforia Spitalelor Civile, care, înainte de anul 1948, administra spitalele din toată țară. În anul 1894, aceasta intră în posesia unui teren de pe malul lacului Techirghiol, pe teritoriul localității Techirghiol în acel moment, unde construiește un stabiliment de băi de nămol pe care îl va deschide la începutul anilor 1900. În jurul acestuia, se vor construi structuri de cazare și vile de vacanță, într-un ritm mai lent până la al Doilea Război Mondial și într-un ritm accelerat în perioada următoare.

În anul 1933, Eforie Nord se separă de Techirghiol, devenind oraș independent, urmând ca, în anul 1966, împreună cu Eforie Sud, să formeze orașul Eforie. Extremitatea nordică a stațiunii Eforie Nord aparține administrativ comunei Agigea.
După revoluție, construcțiile de noi structuri de cazare s-au concentrat pe segmentul pensiunilor și vilelor turistice, în timp ce unele hoteluri vechi au fost modernizate.

În prezent, Eforie Nord dispune de peste 250 de hoteluri, hosteluri, pensiuni, vile, apartamente și case de vacanță și campinguri cu o capacitate de cazare de peste 15.000 de locuri. Unele dintre acestea sunt deschise tot timpul anului, pentru a asigura cazarea pacienților veniți din țară la tratament.
În Eforie Nord, tratamentele se efectuează la Ana Aslan Helth SPA (Hotelul Europa), Mirage MedSpa (Hotel Mirage) și Spitalul Clinic de Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, care include Clinica Grand, Baza de tratament din Complexul Steaua de Mare și Băile Reci, modernizate și redeschise în anul 2015. Tratamentele vizează afecțiuni locomotorii, neurologice, dermatologice, respiratorii, ginecologice, hernii și reumatisme, factorii curativi fiind aerosolii marini, apa sărată și nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.

Eforie Nord dispune de mai multe plaje amenajate, cu nisip fin și intrarea lină în mare, cu o lungime totală de peste 3 km și lățimi variabile de până la peste 70 m, plajele Acapulco, Steaua de Mare și Debarcader fiind situate la baza unei faleze înalte și largi, în timp ce plaja Bellona se plasează la extremitatea sudică a Eforie Nord, pe grindul care separă marea de lacul Techirghiol. Pe plaje, există zone amenajate cu șezlonguri, umbrele și baruri.

De curând, a fost deschis parcul acvatic Eforie Aqua Park, cu tobogane, piscine și fast-food-uri.

Eforie Nord este o destinație apreciată pentru vacanța de vară și pentru tratamente, indiferent de sezon.