Despre Gura Humorului

Gura Humorului este un mic orășel din Bucovina, situat la "gura de vărsare a râului Humor" în râul Moldova. Începând cu anul 2005, Gura Humorului este stațiune turistică. Gura Humorului administrează și fostul sat Voroneț, devenit cartier al orașului.
 
Prima atestare documentară a localității moldave datează de pe vremea lui Ștefan cel Mare, din anul 1490. Între anii 1774-1918, Țara de Sus a Țării Moldovei devine parte a Imperiului Habsburgic, fiind cunoscută de atunci ca Bucovina. În această perioadă, în zona Gura Humorului se stabilesc etnici germani, poloni, evrei și ucrainieni și tot aici se stabilește sediul unui comandamentul militar imperial.

Încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe când se afla sub administrație austriacă, Gura Humorului era o destinație căutată pentru refacere și relaxare, beneficiind și de un microclimat cu proprietăți sedative.
 
Dezvoltarea turismului a fost favorizată de prezența în vecinătate a vestitelor mănăstiri bucovinene, de peisajele frumoase și de obiceiurile și tradițiile străvechi. În anul 2010, în Gura Humorului au fost inaugurate pârtia de schi Șoimul, dotată cu telescaun, instalație de nocturnă și instalație de produs zăpadă artificială, și Complexul de Agrement Ariniș, care cuprinde o piscină acoperită, de dimensiuni olimpice, piscină pentru copii, terenuri de sport, nocturnă și patinoar.
 
În stațiune s-a dezvoltat mai ales turismul de pensiune, însă oferta de cazare conține și hoteluri, unele chiar mari - Best Western Bucovina și Toaca Bellevue, vile, bungalowuri și camere de închiriat. Capacitatea de cazare totală, fără cartierul Voroneț, depășește 1300 de locuri. În perioada de vârf a vacanței de vară, precum și pe perioada sărbătorilor de iarnă, rezervările se trimit unităților de cazare din Gura Humorului cu cel puțin o lună înainte de începerea sejurului. În aceste perioade, cazarea la fața locului este aproape imposibilă.

Dintre renumitele mănăstiri din nordul Moldovei, Mănăstirea Voroneț, aflată pe teritoriul administrativ al orașului, și Mănăstirea Humor, situată într-o localitate lipită de oraș, sunt situate foarte aproape de centrul stațiunii. Celelalte obiective din regiune sunt accesibile cu mașina sau prin tururi organizate de localnici.