Despre Izvoarele Sucevei

Izvoarele Sucevei este o comună din Bucovina care include satele Izvoarele Sucevei, Brodina de Sus și Bobeica, sate care includ un număr de alte 17 cătune. Trei sferturi din suprafața comunei este ocupată de păduri, preponderent de molid și brad. Satul Izvoarele Sucevei este situat la 3 km de granița cu Ucraina și este traversat de râul Suceava, de unde ii și provine numele.

Așezarea a fost întemeiată în secolul al XVIII-lea de către un grup de huțuli veniți din Pocuția (astăzi parte a Ucrainei), pe vremeia aceea făcând parte din principatul Moldovei.

Între anii 1774-1918, la fel ca întreaga Bucovină, Izvoarele Sucevei a făcut parte din Imperiile Habsburgic și Austriac. În această perioadă, huțulii au ajuns minoritari, populația majoritară fiind de etnie germană.

Între decembrie 1918 și iunie 1919 se va întemeia statul Republica Huțulă, cu capitala în orașul Frasin (astăzi Iasinia din Ucraina), stat nerecunoscut și dizolvat de către Armata Română. Astăzi, comuna are o populație compusă în general din ucrainieni și români.
În ciuda peisajelor frumoase, aerului ozonat, pădurilor și fânețurilor cu mirosuri specifice, liniștii și a zăpezii prezente aici între 3 și 4 luni pe an, turismul este slab dezvoltat, comuna neavând decât o singură unitate de cazare clasificată, Pensiunea Casa Zinici. Autoritățile fac eforturi în atragerea gospodăriilor cu dotări corespunzătoare în fenomenul agroturismului montan.

Zona culturală huțulșcină este recunoscută pentru arta încondeierii ouălor.