Despre Izvoru Muntelui

Izvoru Muntelui este o localitate componentă a orașului Bicaz din județul Neamț, fiind compusă doar din strada cu același nume.

Izvoru Muntelui este situat la poalele Muntelui Ceahlău, pe principalul traseu turistic spre masiv, la aproximativ 6 ore de mers până la Cabana Dochia. Numele localității provine de la pârâul care o străbate și care izvorăște din munte.

Satul Izvoru Muntelui a fost format după anul 1877 de refugiați români ortodocși din Ardeal. După construcția Barajului Izvorul Muntelui de pe Bistrița, aici au fost strămutate și unele familii care locuiau în satele Cârnu, Secu și Izvorul Alb, sate care au fost acoperite de ape. Autoritățile comuniste au mutat aici și biserica de piatră din satul Cârnu, care fusese contruită între anii 1902-1909. În anul 1960, odată cu finalizarea barajului, Bicazul devine oraș și Izvoru Muntelui intră în componența acestuia. 
În tot orașul Bicaz, inclusiv localitățile componente, există aproximativ 30 de unități de cazare care însumează peste 800 de locuri. Întrucât unele structuri de cazare nu sunt clasificate, iar, dintre cele clasificate, unele au clasificarea înregistrată pe oraș, în timp ce altele pe localitatea componentă, capacitatea de cazare doar în Izvoru Muntelui este greu de estimat. În orice caz, oferta de cazare include câteva pensiuni, cabane și case de vacanță și un camping.
Izvoru Muntelui este principalul punct de plecare în călătoriile montane pe Muntele Ceahlău, cea mai importantă atracție turistică a Carpaților Orientali și un munte sfânt al creștinătății. Există trei trasee turistice cu plecare din Izvoru Muntelui, Lutul Roșu, Clăile lui Miron - Poiana Maicilor și Jgheabul cu Hotaru, fiecare cu frumusețea lui.

Localitatea mai este apreciată pentru liniște și aerul curat și este fecventată de turiști din zone apropiate pentru week-end și mini-vacanțe de odihnă și relaxare.