Despre Lepșa

Lepșa este un sat în comuna Tulnici din județul Vrancea situat la intrarea în Pasul Tulnici din Munții Vrancei, pas care face legătura între Moldova şi Ardeal.

Zona pasului Tulnici a fost locuită încă din perioada dacilor, mai târziu stabilindu-se aici și migranți de peste munți, din Transilvania. Primele atestări documentare, datând din secolele XVI-XVIII, nu menționează o așezare permanentă la Lepșa și nici în apropiere la Greșu. Vetrele acestor localități din prezent erau, în acea perioadă, așezări temporare pentru ciobani. Lepșa trece la statutul de așezare permanentă abia după anul 1774, când este întemeiat schitul de călugări, un important centru religios al Vrancei.

În ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în vederea exploatării lemnului, se construiește infrastructura de căi ferate forestiere și se întemeiază colonii de muncitori. Astfel de colonii au existat și în apropiere de amplasamentul actual al satului. După naționalizarea pădurilor, coloniile dispar, însă exploatarea lemnului continuă și infrastructura se dezvoltă în continuare, în special în sectorul drumurilor forestiere. Între anii 1948-1974, suprafețe mari, defrișate în anii trecuți, vor fi reîmpădurite.
Turismul își face prezența, timid, începând cu anii '70, prin construirea primelor unități de cazare și marcarea primelor trasee montane.

Dezvoltarea satului Lepșa va deveni explozivă după anul 1991, an în care încep retrocedările de terenuri și păduri către foștii proprietari. În anii care au urmat, au fost construite aproape 1.000 de case de vacanță. În circuitul turistic, însă, nu au fost incluse decât puțin peste 20 de pensiuni, case de vacanță, vile sau cabane, un hotel și un camping. Capacitatea de cazare clasificată în satul Lepșa este de aproximativ 440 locuri.
Atracțiile principale sunt un obiectiv istoric, biserica de lemn a Mănăstirii Lepșa, un monument al naturii, Cascada Putnei, pădurile, aerul curat, peisajele frumoase și păstrăvăriile.

Lepșa este deocamdată o destinație pentru vacanțe de relazare sau pentru întâlniri de afaceri și teambilding-uri. Planurile de viitor includ construirea unui domeniu schiabil, îmbunătățirea infrastructurii și trecerea de la statutul neoficial de sat turistic la cel oficial de stațiune turistică.