Despre Mahmudia

Mahmudia este un sat și comună din județul Tulcea, situat la marginea Deltei Dunării, pe malul drept al Brațului Sfântu Gheorghe. Mahmudia este situată la aproximativ 28 km de Tulcea, transportul fiind posibil pe drum asfaltat și pe apă.

Pe teritoriul localității a existat în trecut o cetate romană, Cetatea Salsovia, ale cărei ruine se mai pot vedea și astăzi pe un deal din apropiere. Satul modern, cunoscut cu același nume de Salsovia, a fost întemeiat de ciobani transilvăneni (mocani), sosiți în secolul al XVIII-lea. În anul 1832, când localitatea făcea pare din Imperiul Otoman, se construiește o geamie și localitatea este ridicată la rang de oraș, primind numele de Mahmudia. Orașul Mahmudia va fi distrus de războaiele dintre imperiile rus și otoman, apoi un nou sat va fi populat cu alți mocani. Dea lungul timpului, structura populației va cunoaște numeroase schimbări ca urmare a stabilirii aici a unor populații de mocani, moldoveni din Bugeac, turci, tătari, ruși-lipoveni, evrei, bulgari și armeni.
Deoarece este un punct de plecare spre explorarea Deltei Dunării ușor de atins, Mahmudia este destul de bine dezvoltată din punct de vedere turistic. În Mahmudia există 11 pensiuni, de categorii de 2 până la 4 flori, unități de cazare de tip camere de închiriat și căsuțe tip camping, un hotel de 4 stele, Mon Jardin, o navă fluvială de 2 stele și un ponton plutitor de 4 stele și probabil alte structuri de cazare neclasificate. Capacitatea totală de cazare clasificată este de peste 360 de locuri.

Activitățile cele mai apreciate de către turiști sunt plimbările cu vaporașul sau cu barca, pescuitul sportiv și observarea cailor salbatici pe celălalt mal al brațului Dunării, braț care poate fi traversat cu barca sau cu bacul.