Despre Mamaia

Mamaia este cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul românesc și, în același timp, o localitate componentă a municipiului Constanța. Mamaia este situată în nordul orașului, fiind construită pe un grind litoral de 8 km lungime și 300 m lățime care separă Marea Neagră de Lacul Siutghiol.
 
După anul 1878, când Dobrogea de Nord devine parte a Regatului României și până în anul 1895 când este inaugurat complexul de poduri dintre Fetești și Cernavodă (Carol I, ulterior redenumit Anghel Saligny), pentru a ajunge la Constanța se mergea mai întâi cu trenul până la Giurgiu, apoi cu vaporul până la Cernavodă de unde se lua trenul până la destinație. Puțini erau cei care mergeau la Constanța pentru plajă (băi). Băile Constanței (La Duduia și La Vii) erau suficiente pentru localnici și puținii turiști.
 
Băile La Duduia și La Vii sunt înghițite de noul Port Tomis (1899), astfel că plajele se mută mai spre nord, pe locul actualelor plaje Modern și 3 Papuci, sălbatice până atunci, fiind amenajate, reamenajate și cunoscute în timp sub mai multe denumiri. La acea vreme, localnicii şi turiştii puteau merge doar la băile amenajate unde se plătea o mică taxă şi unde existau barcagii (viitorii salvamari) cu "colac de scăpare, frânghii și ancore". Plajele aveau sectoare separate pentru bărbaţi şi femei. Noile plaje se dovedesc insuficiente pentru numărul din ce în ce mai mare de turiști.
 
În partea de nord a grindului dintre Marea Neagră și Lacul Siutghiol, pe locul actualei Mamaia Nord, se afla satul Mamaia, un sat de pescari greci și lipoveni, oieri români și crescători de cai tătari. Partea de sud a grindului, sălbatică și plină de ciulini, este aleasă pentru construcția unei stațiuni moderne care să satisfacă nevoile vremii.
 
Numele turcesc al satului din nord era Mamay Kyoi (Mamaia Sat), este de origine tătară şi vine de la numele unei persoane Mamai, probabil de la Hanul Crimeii Mamai din secolul XIV.
 
Noua stațiune este inaugurată în anul 1906. Se construiește un tronson de cale ferată (astăzi dispărut) între Constanța și gara de lemn din Mamaia. Ulterior apar și primele construcții importante, și anume Castelul Cara-Dalga (reședința de vară a familiei regale, azi Club Castel Mamaia), Cazinoul Mamaia, Vila Albatros (prima unitate de cazare, astăzi Hotel Albatros), Hotel Rex și, mai târziu, Hotel București (azi Iaki).
 
Comuniștii vor accelera dezvoltarea stațiunii, construind majoritatea hotelurilor existente și azi, făcând din aceasta o destinație de vacanță importantă pentru țările din lagărul socialist. Este construit Satul de VacanțăRadio Vacanța, primul post de radio estival, cu transmisie în cinci limbi (română, rusă, engleză, franceză, germană), emite începând cu anul 1966 în fiecare an din mai până în octombrie.
 
Mamaia a continuat să se modernizeze, devenind stațiunea favorită pentru români și o destinație tot mai apreciată de turistii straini.

Mamaia dispune de peste 100 de unități de cazare clasificate însumând peste 21.000 de locuri de cazare. Majoritatea structurilor de cazare sunt hoteluri, oferind condiții de la 1 la 5 stele, însă nu lipsesc nici hostelurile, pensiunile sau vilele.
 
Au apărut construcții noi sau au fost modernizate cele vechi și au fost adăugate facilități noi, cum ar fi terenuri de sport, săli de fitness, piscine, saune, saloane de masaj sau saloane de înfrumusețare, în care turiștii pot beneficia de servicii de calitate.
 
Mamaia a fost încă de la înființare în 1906 și este și acum o stațiune scumpă, tarifele de cazare, chiar și la condiții modeste, fiind peste cele practicate în celelalte stațiuni de pe litoralul românesc.
 
Stațiunea Mamaia este împânzită cu terase și restaurante, în special pe faleză, oferind de la fast-food-uri, shaormerii și gogoșerii până la restaurante cu specific libanez, turcesc, grecesc, chinezesc, franțuzesc, italienesc sau tradițional românesc.

Principala atracție a stațiunii o constituie cluburile și barurile, faimoase deja nu numai în România, cu DJ renumiți, spectacole de lasere și lumini și animatoare sexy. Dintre acestea, amintim Fratelli, Loft, Ego, Le Gaga, Kudos, Crazy.
 
Mamaia dispune de una dintre cele mai bune plaje din Europa. Plaja se întinde dincolo de marginile grindului, are o lățime de până la 250 m, este acoperită cu un nisip foarte fin, combinat mineral și cochilifer, și are intrarea lină în mare. Accesul este contra cost în zone mari care sunt amenajate cu șezlonguri și umbrele, însă există și sectoare în care se poate așeza cearceaful gratuit. Plaja este prevăzută cu toalete, puncte de Salvamar și corturi de prim ajutor.
 
Alte atracții importante ale stațiunii sunt parcul acvatic Aqua Magic, Telegondola și Satul de Vacanță.