Despre Maramureș

Maramureșul este o regiune geografică și etno-culturală situată în depresiunea cu același nume de pe cursul superior al Tisei, fiind mărginită de Munții Oașului, Gutâi, Țibleș, Rodnei și Munții Maramureșului. Maramureșul de sud, ocupând cam o treime din teritoriul regiunii, aparține României, ca parte a județului Maramureș, în timp ce Maramureșul de nord aparține Ucrainei, ca parte a regiunii Transcarpatia.

Depresiunea Maramureșului a fost locuită încă din preistorie, existând dovezi arheologice din paleolitic, neolitic, epoca bronzului și, mai recent, din perioada dacilor și romanilor. Având o poziție ferită, popoarele migratoare, în perioada marilor migrații din secolele IV-V, au avut un impact redus asupra populației băștinașe. 

Țara Maramureșului este menționată pentru prima dată în anul 1199, pe vremea expansiunii ungare spre est. Valahilor li se permitea să-și aleagă singuri voievozii care, începând cu secolul al XIV-lea, au fost înobilați cu titlurile echivalente din aristocrația maghiară. Din această perioadă, datează Întemeierea Moldovei, opera maramureșeanului Dragoș vodă.

După bătălia de la Mohács din anul 1526, care a avut ca rezultat împărțirea Ungariei timp de 150 de ani între Imperiul Otoman și Casa de Habsburg, Maramureșul intră în componența Principatului Transilvaniei, formațiune statală de sine stătătoare. După 1691, Principatul Transilvaniei intră în componența Imperiului Habsburgic.

Întregul Maramureș va fi inclus în Marea Unire de la 1599 realizată de Mihai Viteazul, revenind apoi la Imperiului Habsburgic până în anul 1688 când devine parte a Imperiului austriac.
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 hotărăște Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român, însă, la Conferința de Pace de la Paris din 18 ianuarie 1919, când s-au stabilit granițele de după Primul Război Mondial, delegația română nu a susținut decât stabilirea frontierei pe Tisa, așa cum fusese trasată în tratatele din 1916. Astfel, pentru prima dată în istorie, Maramureșul este împărțit între două țări, partea de nord revenindu-i Cehoslovaciei.

În Maramureșul de nord, pentru o scurtă perioadă, între anii 1919-1920, la înțelegere cu autoritățile Cehoslovace, este instalată administrația românească. Maramureșul de nord va fi ocupat de Ungaria în anul 1939, apoi de Uniunea Sovietică în anul 1944, după care va intra în componența Ucrainei în 1991.

Maramureșul de sud, în perioada interbelică, va deveni județul Maramureș, va fi ocupat de maghiari între anii 1940-1944, după care revenine în componența României. Fiind un județ mic și izolat geografic, în anul 1968, mai primește câteva regiuni, apropiate prin istorie și tradiții, formând actualul județ Maramureș.

În prezent, în Maramureșul românesc locuiesc aproximativ 34.000 de ruteni, în timp ce în Maramureșul ucrainean locuiesc aproximativ 45.000 de români. Între cele două Maramureșuri, peste Tisa, au fost construite un pod rutier și două podurile feroviare.
Maramureșul oferă munți cu peisaje superbe, obiective turistice cunoscute în toată lumea, cum ar fi Cimitirul Vesel, bisericile din lemn cu turle înalte și Mocănița de pe Valea Vaserului, tradiții și obiceiuri vechi, case tradiționale, porți din lemn, obiecte de artizanat, folclor, sărbători religioase, schi, izvoare de apă minerală, gastronomie savuroasă și pălincă. Cu toate acestea, turismul este mai puțin dezvoltat ca în alte regiuni și este bazat mai mult pe turismul rural.

În întregul Maramureș de sud există mai puțin de 300 de unități de cazare, cu o capacitate de cazare totală puțin peste 4.000 de locuri. Dintre acestea, mai mult de 200 sunt pensiuni, foarte puține hoteluri, lista fiind completată cu vile, camere și apartamente de închiriat, campinguri și căsuțe tip camping și câteva hosteluri și moteluri. Unitățile de cazare sunt concentrate în Borșa, Sighetu Marmației, Săpânța, Vadu Izei, Poienile Izei și Vișeu de Sus, în celelalte localități fiind în număr mai redus.

Maramureșul istoric, cu bogata lui ofertă turistică, indiferent de anotimp, este o bună alegere pentru petrecerea unei vacanțe frumoasă.