Despre Mila 23

Mila 23 este un sat din comuna Crișan din Delta Dunării, este situată pe malul drept al Dunării Vechi care se desprinde spre stânga din Brațul Sulina și poate fi accesibilă doar pe apă. Mila 23 se află în interiorul unei arii de protecție avifaunistică și, în acelați timp, zone umede de importanță internațională.

Denumirea vine de la distanța față de intrarea pe fostul curs al Dunării, măsurată din aval, în mile turcești. Localnicii sunt în majoritate pescari lipoveni. Campionul olimpic Ivan Patzaichin s-a născut și a copilărit în acest sat.

Brațul Sulina a fost modificat de către Comisia Europeana a Dunării, între anii 1858-1902, prin dragare și tăierea unui canal care să scurteze curbura brațului sub formă de "M" al vechiului curs, lungimea șenalului navigabil scurtându-se cu aproximativ 22 km și făcând posibilă navigația navelor maritime.
 
Dunărea Veche

Brațul Sulina este cea mai utilizată rută din Delta Dunării, însă Mila 23 este în afara rutei de pasageri Tulcea-Crișan-Sulina, fiind nevoie de o extra călătorie pe Dunărea Veche dinspre sau spre Crișan. Mediul privat oferă și curse cu șalupe rapide Tulcea-Mila 23.
Cazarea este posibilă în câteva pensiuni de 2 până la 5 stele, care însumează aproximativ 150 de locuri de cazare.

Situată în mijlocul Deltei, într-o zonă sălbatică și izolată, Mila 23 este un punct ideal de plecare pentru incursiuni în Delta Dunarii și pentru pescuit sportiv.