Despre Moieciu de Jos

Moieciu de Jos (sau simplu Moieciu sau, în mod greșit, Moeciu) este satul de reședință al comunei Moieciu din județul Brașov, una dintre cele trei comune care alcătuiesc Zona Bran, alături de Bran și Fundata.
 
Moieciu de Jos este situat la 28 de km de Brașov, pe cel mai vechi drum de legătură dintre Transilvania și Muntenia, drum utilizat intens de către daci, romani și în evul mediu. Zona a fost locuită încă din perioada paleolitică. După construirea Castelului Bran, între anii 1377-1382, ca punct de pază și apărare la intrarea în trecătoarea Branului, Moieciu și toate celelalte localități din jur trec sub jurisdicția castelului. Ocupațiile principale ale moiecenilor erau agricultura și creșterea animalelor.

După anul 1990, favorizat de apropierea de Castelul Bran, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din lume, turismul rural a avut o dezvoltare explozivă, devenind principala activitate economică din întreaga zonă Bran.
 
Moieciu de Jos este un sat cu peste 70 de pensiuni, inclusiv agroturistice, majoritatea oferind condiții de cazare de 3 și 4 stele, însă existând și pensiuni pentru bugete mai reduse, cu condiții de cazare de 1 și 2 stele. La acestea se adaugă două hoteluri, Acvila și Turnul, și câteva case care oferă camere de închiriat. Capacitatea de cazare totală este aproape de 1200 de locuri.

Moieciu de Jos este foarte căutat pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă și pentru vacanțele de vară, oferind o excelentă gastronomie locală, tradiţii şi obiceiuri, liniște și priveliști frumoase.
 
În afară de Castelul Bran, turiștii mai pot vizita Muzeul Vămii Medievale Bran, Muzeul Satului Brănean, Cetatea Râşnov și alte obiective mai îndepărtate sau pot practica schiul pe pârtiile din Bran.