Despre Poiana Brașov

Poiana Brașov este o stațiune turistică care aparține administrativ de municipiul Brașov. Este o stațiune cu sezon permanent, însă este cunoscută pe plan internațional îndeosebi pentru practicarea sporturilor de iarnă. Poiana Brașov este situată la 8 km de Brașov și 10 km de Râșnov, cu acces ușor din ambele direcții, și este înconjurată de patru masive muntoase, și anume Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare.
 
La începutul secolului al XIX-lea, în Valea Prahovei exista doar cătunul Podul Neagului, care se întindea pe toată lungimea văii. Regele Carol construiește castelele Peleș și Pelișor și se implică în dezvoltarea zonei. Pe măsură ce aceasta se dezvoltă, localitățile se desprind și formează comune separate, fiecare dispunând de hoteluri, vile, restaurante, berării și magazine destinate pentru petrecerea vacanțelor luxoase ale avuților vremii. Tinerii bogați, plimbați prin străinătate, aduc cu ei moda schiului în România.
 
În anul 1895, schiorii descoperă masivul Postăvaru, apoi, în anul 1904, este construită prima cabană și, după încă doi ani, Poiana Brașov este recunoscută ca stațiune de iarnă. În anul 1909, stațiunea găzduiește primele competiții de iarnă.
 
În anul 1951, Poiana Brașov găzduiește Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, sunt inaugurate primul teleferic, Poiana-Postăvarul cu un traseu de 2.150 m, și primul hotel.
 
Urmează o perioadă în care se vor construi hoteluri, pensiuni, cabane și alte structuri de cazare, biserica, patinoarul, grădina zoologică, piscine și terenuri de sport, săli de gimnastică, pârtii de schi moderne cu instalații de zăpadă artificială, nocturnă și instalații de transport pe cablu. Astăzi, stațiunea este un orășel în toată regula.

În prezent, în Poiana Brașov sunt peste 70 de unități de cazare cu o capacitate de cazare totală de peste 45 de locuri. Stațiunea oferă condiții de cazare de la hosteluri, bungalowuri, pensiuni și camere de închiriat de categoria 1 stea până la hoteluri luxoase de 4 stele, ca Alpin, Bradul, Piatra Mare, Sport & SPA și Teleferic Grand, sau chiar condiții de cazare de 5 stele în pensiunile Heraldic Club, Denisa și White House.
 
Există și posibilitatea cazării la particulari sau varianta cazării în Brașov sau Râșnov.

Garanția unei vacanțe reușite o oferă pârtiile de schi, cele mai apreciate și bine întreținute pârtii de schi din România. Pârtiile de schi din Poiana Brașov, cu o lungime totală de 24 km, au grade de dificultate diferite, de la ușoară la grea, și dispun de instalații moderne de transport pe cablu, zăpadă artificială, centre de închiriere schi, instructori de schi, restaurante și magazine. Sezonul de schi durează de la jumătatea lunii Decembrie până în Martie.
 
Vara se pot face drumeții pe trasee marcate, se pot efectua plimbări cu barca sau hidrobicicleta pe Lacul Poiana, se poate juca tenis sau minigolf, se pot lua lecții de călărie sau pur și simplu se poate opta pentru o vacanță de relaxare și spa. Pentru copii, există un miniparc de distracții.