Despre Praid

Praid este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita și o importantă stațiune balneoclimaterică. Localitatea este situată lângă Dealul Sării și are o populație majoritar maghiară.
 
Zona a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, existând dovezi arheologice datând încă din epoca bronzului. Viața locuitorilor Praidului a fost dintotdeauna strâns legată de exploatarea sării din dealul din apropiere, legătură care se menține și în zilele noastre. Dealul Sării ascunde cel mai mare zăcământ de sare din țară, exploatat și în prezent.

În paralel cu dezvoltarea tehnicilor de exploatare, de la gropi de suprafață până la galerii moderne de adâncime, Praidul s-a dezvoltat ca o renumită locație pentru tratarea unor boli și afecțiuni, cum ar fi cele respiratorii, ale articulaţiilor, ale circulației periferice și pentru recuperare după operații sau accidente. Băile cu apă sărată de la Praid au fost apreciate încă de acum trei secole, însă noul ștrand, cel mai mare ștrand cu apă sărată din țară, complet reconstruit și inaugurat în anul 2013, are un succes extraordinar care dă un nou impuls dezvoltării stațiunii. Într-una dintre minele abandonate, la o adâncime de 120 m față de suprafață, a fost amenajată o bază de tratament și agrement care oferă spaţii de recreere, terenuri de joacă, cramă, acces Internet, cinema, capelă și un parc de aventură.
 
Fluxul din ce în ce mai mare de turiști spre beneficiile sării din Praid a condus la construcția celor peste 80 de unități de cazare, majoritatea pensiuni de 2 și 3 flori, dar și hoteluri, hosteluri, cabane și camere de închiriat, cu o capacitate de cazare totală de aproape 1200 de locuri. Numărul turiștilor și durata tratamentului cu aer sărat, care este de aproximativ 18 zile, vor determina construcția unor noi unități de cazare în Praid, precum și extinderea sau modernizarea celor existente.
 
În afara Salinei, a Parcului de Aventură și a Ștrandului, turiștii mai pot vizita Muntele de sare și Canionul Corundului, aflate de partea cealaltă a Dealului Sării.