Despre Predeal

Predeal este un oraș și o stațiune turistică de pe Valea Prahovei. În componența sa intră și localitățile Pârâul Rece, Timișu de Jos și Timișu de Sus.
 
Primii locuitori ai Văii Prahova sunt considerați călugării și scutelnicii (paznicii) de la Mănăstirea Sinaia, ctitorită de marele spătar Mihai Cantacuzino în anul 1695. Scutelnicii vor înființa primul cătun, Izvorul, abia în anul 1782.
 
La începutul secolului al XIX-lea, Valea Prahovei era organizată ca o singură comună, Podul Neagului, care era extrem de rarefiată și se întindea pe o lungime de peste 32 km, de la Posada până la Predeal. Predealul, în acea perioadă, era situat pe partea muntenească a graniței dintre România si Austro-Ungaria.
 
Istoria modernă a Văii Prahova începe în anul 1864, an în care este aproape finalizată construcția șoselei Câmpina-Predeal.
 
Urmează o perioadă de dezvoltare a văii, impulsionată de Regele Carol I care construiește castelul Peleș, unde își stabilește reședința de vară, și se implică activ în transformarea regiunii ca destinație turistică. În anul 1874, Podul Neagului este redenumită în Sinaia, după numele mănăstirii.
 
Cel mai important eveniment are loc în anul 1879, când se inaugurează linia de cale ferată Ploiești–Predeal, urmată de cea a austro-ungarilor Brașov-Predeal și finalizarea joncțiunii de la Predeal, trei ani mai târziu.
 
Sinaia se dezvoltă rapid și, împreună cu cătunul Izvor, în anul 1884, devine comună urbană, în timp ce Predeal, Bușteni și Azuga formează comuna Predeal, comună ce se întindea pe 22 km. Bușteni și Poiana Țapului se separă și formează comuna Bușteni (1908), urmate de Azuga (1912), Predealul rămânând comună independentă.
 
În anul 1950, Predealul "părăsește" Muntenia și intră în componența județului transilvănean Brașov.
 
Predealul este orașul situat la cea mai mare altitudine din țară (1.030-1.110 m), este amplasat într-o zonă cu peisaje frumoase și beneficiază de un climat excelent pentru odihnă și recuperare. Totuși, comparativ cu celelalte localități de pe Valea Prahovei, Predealul se afirmă ca stațiune turistică abia către mijlocul perioadei interbelice când apar aici primele hoteluri, restaurante și berării importante.

În prezent, stațiunea Predeal, fără localitățile componente, dispune de peste 160 de unități de cazare cu o capacitate de cazare totală de aproape 5200 de locuri. Predealul dispune de hoteluri de 1-4 stele, 1 hotel-apartament de 3 stele (Hera), 1 hotel de 5 stele (Predeal Confort Suites), pensiuni turistice de 1-5 stele, vile turistice de 1-4 stele, cabane de 1-3 stele și câteva moteluri, hosteluri, camere de închiriat și apartamente de închiriat.

Stațiunea Predeal este recomandată pentru recuperări fizice și intelectuale, oferind un aer curat și bogat în ozon și o presiune atmosferică relativ scazută.
 
Iarna, turiștii pot practica schiul și snowboard-ul pe pârtiile de pe versantul Clăbucet. Pârtiile au toate gradele de dificultate, de la foarte ușoară la grea, și dispun de instalații de transport pe cablu, tunuri de zăpadă și nocturnă (doar la baza pârtiilor principale și pe pârtiile ușoare), școli de schi și snowboard, instructori de schi independenți, centre de închiriere echipament sportiv, baruri și locuri pentru servit masa. În stațiune, există și un patinoar.
 
Vara, turiştii pot efectua drumeții montane pe trasee marcate sau vizita obiectivele turistice din zonă.