Despre Predeluț (Bran)

Predeluț este un sat din comuna Bran din județul Brașov, comună din care mai fac parte satele Bran, Sohodol și Șimon, și este situat la poalele masivului Piatra Craiului, la o altitudine de aproximativ 1000 m.
 
În trecut, zona Branului reprezenta poarta de intrare în Țara Bârsei dinspre Muntenia. Zona începe să se dezvolte după ridicarea Castelului Bran, construcție începută în anul 1377. Până nu cu mult timp în urmă, Predeluț era un cătun modest în care principalele îndeletniciri erau agricultura, prelucrarea lemnului, țesutul, creșterea animalelor și producția de brânzeturi, în special cele afumate. Aceste întedeletniciri se mai practică și azi, însă activitatea principală a localnicilor a devenit turismul rural.

Peisajele frumoase, aerul curat și apropierea de celebrul Castel Bran, cel mai cunoscut pe plan internațional și vizitat obiectiv turistic din România, au atras orășeni și investitori care au construit aici case de vacanță și unități de cazare, triplând în numai câțiva ani numărul construcțiilor din sat.
 
În prezent, în Predeluț există aproximativ 30 de pensiuni cu o capacitate de cazare de circa 400 de locuri. Unele dintre acestea, îmbinând serviciile de cazare cu meșteșugurile moștenite din străbuni, practică agroturismul.

Predeluț, similar celorlalte localități din zona Bran, este o foarte căutată destinație pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, odihnă și drumeții.

Atracțiile principale sunt Castelul Bran, Muzeul Vămii Medievale și Muzeul Satului Brănean, însă turiștii sunt foarte aproape și de obiectivele din Râșnov și Brașov.