Despre Rânca

Rânca este o stațiune turistică în formare pe un teritoriu care este împărțit administrativ între orașului Novaci și comuna Baia de Fier, ambele din județul Gorj. Rânca nu are încă un statut administrativ de localitate distinctă, nici nu este acreditată ca stațiune turistică, deși are o infastructură dezvoltată și pârtiile de schi sunt omologate. "Stațiunea" este situată la 18 km de Novaci și 25 km de Baia de Fier și este străbătută de șoseaua DN67C Transalpina.

Zona din Munții Parâng este de o frumusețe deosebită, cu păduri, poieni largi și straturi de zăpadă care ating 2 m pe timpul iernii, făcând-o o locație ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Între anii 1930 și 1989 au fost construite mai multe cabane în zonă, însă fără nici un fel de infrastructură. După revoluție, s-au construit mai multe case de vacanță, momentul în care dezvoltarea explodează fiind marcat de demararea unui proiect PHARE de către primăriile celor două localități și Consiliul Județean. În prezent, Rânca dispune de o infrastuctură de invidiat la nivelul țării, însă suferă la capitolul administrativ.
Rânca dispune de pârtii de schi, telescaune și teleschiuri, instalație de nocturnă pe una dintre pârtii și toate serviciile necesare pentru activități de schi și snowboard. 

Capacitatea de cazare este asigurată de peste 50 de hoteluri, hosteluri, pensiuni, cabane, vile și case de vacanță, majoritatea de 2, 3 și 4 stele/ flori.

Pe timpul verii, turiștii pot desfășura activități ca cicloturism, zboruri cu parapanta, ATV și drumeții montane sau pur și simplu se pot odihni.