Despre Sâmbăta de Sus

Sâmbăta de Sus este o comună din județul Brașov, situată la poalele Munților Făgăraș și este compusă din satele Sâmbăta de Sus și Stațiunea Climaterică Sâmbăta, situate la 8 km distanță unul față de celălalt.

Satul Sâmbăta de Sus este un sat vechi, atestat documentar încă din anul 1437. Începând cu anul 1657, aici și-au avut reședința boieri din neamul Brâncovenilor care au construit castelul și cele două biserici din sat, precum și mănăstirea din actuala zonă turistică. Până în anul 2003, Sâmbăta de Sus a aparținut de comuna Voila, după care s-a separat de aceasta și a format comuna actuală.

Stațiunea Climaterică Sâmbăta s-a dezvoltat în jurul Mănăstirii Sâmbăta, cunoscută și ca Mănăstirea Brâncoveanu, care l-a avut ca stareț pe părintele Arsenie Boca.  Mănăstirea a fost citorită de căte domnitorul Constantin Brâncoveanu în jurul anului 1696, distrusă de habsburgi în anul 1785, lăsată în paragină timp de 140 de ani și rectitorită de Mitropolitul Nicolae Bălan între anii 1926-1946.
Mai întâi un loc de pelerinaj, Stațiunea Climaterică Sâmbăta va deveni și o destinație pentru refacere și relaxare, dispunând de aproximativ 30 de pensiuni și case de vacanță, majoritatea de 3 și 4 flori, un hotel, restaurante, pastravarie și servicii SPA. Comuna oferă peste 600 de locuri de cazare, majoritatea în stațiune.
Sâmbăta de Sus este în primul rând o destinație pentru reculegere, dar și pentru odihnă, relaxare și vacanțe mai active. Pe lângă Mănăstire, Muzeul de icoane pe sticlă şi lemn al mănăstirii, Izvorul și Chilia Părintelui Arsenie Boca, turiștii se mai pot bucura de frumusețea zonei, trasee montane în Munții Făgăraș, echitație și schi.