Despre Sinaia

Sinaia este cel mai mare oraș de pe Valea Prahovei, o stațiune turistică și fosta reședință de vară a familei regale. Este situată la poalele Munților Bucegi.
 
Până în secolul al XVII-lea, Valea Prahovei a fost o zonă împădurită, nelocuită și greu accesibilă, existând doar câteva cărări care făceau legătura peste munți și pe unde nu puteau trece carele negustorilor, mărfurile fiind încărcate pe spinarea cailor. Primii locuitori ai zonei sunt considerați călugării de la Mănăstirea Sinaia, ctitorie a spătarului Mihai Cantacuzino, care a fost ridicată în anul 1695, și 40 de scutelnici Trăisteni care, în schimbul scutirii de la plata taxelor, se ocupau cu paza mănăstirii.
 
Abia în anul 1782 se înființează primul cătun, Izvorul, de către scutelnicii de la Mănăstirea Sinaia. Încep să apară și alte așezări.
 
La începutul secolului al XIX-lea, Valea Prahovei este organizată ca un singur cătun, denumit Podul Neagului, care se întindea pe o lungime de peste 32 km, cuprinzând întreaga vale, de la Posada la Predeal.
 
Regele Carol schimbă denumirea în Sinaia, după numele Mănăstirii, în anul 1874. Sunt construite Castelele Peleș și Pelișor, calea ferată Ploiești–Brașov (1879), hoteluri, vile și o școală mixtă, în timp ce populația zonei depășește 2200 de locuitori către finalul secolului XIX. Cătunele încep să se separe de Sinaia, unul câte unul, și să formeze comune separare.

Încă de pe vremea regelui Carol I, Sinaia a fost o stațiune pentru vacanțe de lux, turiștii având la dispoziție hoteluri, vile și case țărănești, cazinou, băi, grădină zoologică, plimbări cu trăsura, școală de călărie, restaurante și berării, cofetării și magazine.
 
Comuniștii dezvoltă în continuare localitatea atât ca stațiune turistică cât și ca zonă rezidențiala privilegiată. Se construiesc multe reședințe private cu arhitectură deosebită și amplasare în zone cu priveliști spectaculoase. Construcțiile vor continua și după anul 1989.
 
În prezent, Sinaia este cea mai căutată dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, atât ca destinaţie turistică de vacanţă sau de weekend cât și pentru tratamente balneare, dar este și cea mai scumpă. Cu toate acestea, există oferte de cazare pentru toate buzunarele, stațiunea oferind hoteluri, pensiuni, vile, cabane, apartamente în regim hotelier și alte tipuri de structuri și spații de cazare. Serviciile sunt diversificate, inclusiv centre spa, jakuzzi, saune, săli de fitness, tratamentele balneare, internet wireless, săli de conferințe, baruri și restaurante.
 
Turismul este principala activitate a orașului, fiind o stațiune cu sezon permanent, astfel încât cazarea la particulari se practică pe scară largă. Principalul punct de întâlnire a cererii cu oferta de cazare la particulari este în gară, acolo unde se află și stația de autobuz.

Deși cu o istorie de ceva mai mult de un secol, stațiunea găzduiește o listă numeroasă de obiective și atracții turistice, cele mai importante fiind Castelele Peleș și Pelișor, Mănăstirea Sinaia, Muzeul George Enescu și Cazino-ul.
 
Munții Bucegi sunt accesibili cu telecabina, dar există și numeroase trasee marcate pentru drumeții montane.
 
Sinaia este o apreciată destinație pentru practicarea sporturilor de iarnă, pârtiile de schi cuprinzând peste 22 km de pârtii, unele situate deasupra norilor, cu nivele de dificultate ușoare, medii sau grele, cu instalații de transport pe cablu și instalații pentru producerea de zăpadă artificială. Există centre de închiriere schi, instructori de schi și centre de prim-ajutor.