Despre Sohodol (Bran)

Sohodol este un sat din comuna Bran din județul Brașov, comună din care mai fac parte satele Bran, Predeluț și Șimon.

Zona Branului era în trecut poarta de intrare în Transilvania, construcția Castelului Bran, începută în anul 1377, marcând începutul dezvoltării zonei. Într-un document din anul 1761, de pe vremea stăpânirii habsburgice, satele din zona Bran sunt împărțite în două plase, Plasa din jos de vamă și Plasa din sus de vamă. Plasa de jos includea satele Sohodol, Predeal și Poarta, toate apaținând în prezent comunei Bran, în timp ce Plasa de sus includea sate care în prezent aparțin comunelor Moieciu şi Fundata.

Sohodol intră în componența comunei Branul de Jos în anul 1872, devine comună independentă în anul 1885 și intră în componența comunei Bran în anul 1968.
În ultimii ani, turismul rural a devenit activitatea principală a localnicilor, îndeletnicirile din trecut, care erau agricultura, creșterea animalelor, producția de brânzeturi, prelucrarea lemnului și țesutul, fiind practicate și în prezent în scopul valorificării potențialului turistic al zonei. În Sohodol, turiștii sunt atrași de livezile de pomi fructiferi, aerul curat și apropierea de atracțiile turistice din Bran.
 
În prezent, în Sohodol există aproximativ 50 de unități de cazare de tip pensiune turistică, pensiune agroturistică și vilă, de categorii de 2 până la 4 flori, cu o capacitate de cazare totală de peste 600 de locuri. La acestea se adaugă două hoteluri, Flo' Mary și Sofia, un sat de vacanță, Club Vila Bran, și un camping, Vampire Camping Bran.
Sohodol, similar celorlalte localități din zona Bran, este o foarte căutată destinație pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă și pentru vacanțe de relaxare.

În Sohodol sunt două biserici vechi, Biserica Cuvioasa Paraschiva (1812) și Biserica Sfânta Treime (1830), însă atracțiile principale sunt cele din Bran, și anume Castelul Bran, Muzeul Vămii Medievale și Muzeul Satului Brănean.