Despre Sovata

Sovata este un oraș și o renumită stațiune balneoclimaterică din județul Mureș. Orașul este situat la confluența râurilor Sovata și Târnava Mică, la aproximativ 8 km de Praid și include localitățile componente Căpeți, Ilieși și Săcădat.

Sovata este așezată în întregime pe un masiv de sare, care a fost exploatat încă din antichitate în gropi de suprafață. Prezența sării a condus la apariția la suprafață a numeroase izvoare sărate, nămoluri sărate și bălți și lacuri cu apă sărată, acestea din urmă apărute în doline sau excavații părăsite. În zonă există nu mai puțin de zece astfel de lacuri, doar două dintre ele, unde apa nu a ajuns la stratul de sare, fiind cu apă dulce. 

Exploatarea de sare de la Sovata este atestată încă din anul 1578. Începând cu anii 1840, apele sărate, până atunci folosite preponderent de către populația locală, încep să fie folosite pentru băi și de către vizitatori. În anul 1872, se pun bazele primei staţiuni balneare, Baia Géra, care includea bazine de înot, baie publică, baie cu cadă și mai multe vile pentru cazare.

În urma prăbuşirii terenului deasupra unei mari dizolvări de sare subterane, care s-a produs în mai multe etape între anii 1875-1881, apare Lacul Ursu. Moşierul Sófalvi Illyés obține dreptul de utilizare a acestui lac, primul nume sub care a fost cunoscut fiind Lacul Illyés. Numele actual provine de la asemănarea formei sale cu a unei blăni de urs. 

În următorii peste o sută de ani, cu întreruperi pe perioadele celor două războaie mondiale, stațiunea balneoclimaterică Sovata se va dezvolta și va căpăta notorietate, atât la nivel național cât și internațional, devenind o apreciată destinație pentru tratarea unor afecțiuni sau pentru vacanțe de relaxare.
În prezent, Sovata oferă peste 100 de unități de cazare de toate tipurile, de la 1 la 4 stele, cu o capacitate de cazare totală de peste 8.200 de locuri. Dintre acestea, hotelurile Brigitte, Hefaistos, Danubius Brădet, Făget, Aluniș și Danubius au peste 100 de locuri.

Principalele atracții ale Sovatei sunt Lacul Ursu și Bazele de tratament, recomandate pentru afecțiuni respiratorii, dermatologice, ginecologice și ale sistemului nervos.