Despre Vama Veche

Vama Veche este un sat aparținând comunei Limanu din sudul județului Constanța, situat la 8 km de Mangalia și 1,5 km de granița cu Bulgaria. În ultimii ani, localitatea a devenit stațiune turistică.
 
Localitatea a fost înființată în anul 1811 de găgăuzi, unii dintre aceștia părăsind localitatea un an mai târziu, în cadrul unui schimb de populații între Imperiile Rus și Otoman. Ilanlîc, așa cum era denumită, devine un mic cătun de găgăuzi, tătari basarabeni, lipoveni, mocani (români dobrogeni) și greci care se ocupau cu pescuitul și agricultura.
 
După anexarea Cadrilaterului în 1913, vama din Ilanlîc se mută la actualul Kranevo (fost Ecrina în Regatul României) și localitatea este redenumită Vama Veche, nume păstrat și după 1940 când Cadrilaterului este restituit Bulgariei.
 
Până în 1990, turismul practic n-a existat în această localitate. Chiar și pentru pescari și nudiști, o alternativă mult mai bună o reprezenta localitatea 2 Mai, situată mai aproape de orașul Mangalia. Spre deosebire de Vama Veche, 2 Mai avea o plajă la fel de frumoasă și sălbatică și condiții mai bune de cazare, majoritatea locuitorilor, care lucrau fie în Șantierul Naval fie în oraș, având venituri mai mari.
 
După 1990, vechile case au fost extinse și au fost construite noi spații de cazare. Pensiunea La Mariana a fost prima unitate cu camere cu băi proprii.
 
Muzica fostei formații Vama Veche a fost cea care a inclus localitatea pe lista destinațiilor favorite ale tinerilor. Vama Veche devine locul de întâlnire a elevilor și studenților nonconformiști, rebeli și iubitori de muzică rock. Festivalul de muzică rock Stufstock, care este organizat în fiecare vară începând cu 2003, conturează grupul de tineri căruia i se adresează Vama Veche.

Variantele de cazare sunt dintre cele mai diverse, cea mai iubită fiind cazarea la cort. Deși autoritățile au încercat în repetate rânduri să stopeze camparea în locuri neamenajate, plaja, mai ales la extremitățile ei, e plină de corturi. Există și câteva spații de campare, în curtea unor unități de cazare.
 
Hotelurile sunt puține și, cu câteva excepții (Elektra, Club d'Or) au condiții de cazare de 2-3 stele. Majoritatea opțiunilor de cazare sub un acoperiș o reprezintă vilele, pensiunile, căsuțele și camerele de închiriat din gospodăriile localnicilor. Puține spații de cazare sunt clasificate.
 
Rezervările se fac, de regulă, prin contactarea directă a proprietarului unității de cazare (cu plata unui avans) sau, pentru câteva hoteluri, prin agențiile de turism. Foarte multe cazări, exceptând vârful de sezon sau de 1 Mai, se fac fără o rezervare prealabilă, la fața locului.

În Vama Veche, masa este doar o necesitate fiziologică cu care fiecare se descurcă cum poate - mai importantă e băutura. Se mănâncă pește pe plită - preparat chiar pe plajă, produse fast food sau conserve. Există și restaurante (gen Corsaru) care oferă preparate extraordinare pe bază de pește (hamsie, guvizi, scrumbie, chefal/ ilarie, calcan, rechin, lufar, zargan, crap, caras, midii, rapane) sau meniuri tradiționale (ciorbă de burtă, tochitură, fripturi, grătare).
 
Pentru self-service, turiștii au la dispoziție acces la bucătărie, grătar și magazine alimentare cu prețuri decente. Un magazin Billa este situat la 8 km, Lidl se află la 10 km și Kaufland la 12 km.

Plaja din Vame Veche este cu nisip fin, intrarea lină în apă și are o lățime de până la 200m. Pe plajă se organizează concerte, focuri de tabără, se prepară peștele la grătar, se cântă la chitară, se bea și se doarme. La extremitățile plajei, se practică nudismul.
 
Stufstock este un festival care are loc în luna august a fiecărui an, pe plaja din Vama Veche. Inițial un festival de muzică rock, Stuffstock prezintă și muzică jazz, blues sau electro, spectacole de teatru, film, fotografie și literatură. Între 15000 și 20000 de "vamaioți" participă la spectacolele și concertele care au loc pe trei scene situate direct pe plajă (Rock, Fusion World Stage și Newcomers).
 
În Vama Veche, se pot lua lecții de scafandri şi scufundări cu instructori autorizați. Pentru începători, cursuri de inițiere au loc în piscina hotelului Laguna sau în mare.