Despre Vatra Dornei

Vatra Dornei este un oraș și o stațiune turistică din Bucovina, care include și localitățile componente Argestru, Roșu și Todireni.
 
Numele localității este legat de o fată frumoasă Dorina, nume pe care localnicii îl mai pronunță și Dorna, ucisă din greșeală de Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, în timpul unei vânători de căprioare. În memoria ei, voievodul a botezat râul și locul din apropiere Vatra Dornei. Istoria Vetrei Dornei se bazează mai mult pe povești și legende transmise din generație în generatie prin viu grai, primul document scris datând abia din anul 1592.
 
În anul 1775, Vatra Dornei, împreună cu tot nordul Moldovei, regiune cunoscută de atunci ca Bucovina, intră sub stăpânirea Imperiului Habsburgic. Urmează o perioadă grea pentru localnici, forțați să plătească biruri mari și să presteze munci neplătite.
 
Austriecii descoperă proprietățile extraordinare ale apelor minerale provenite din izvoarele cu burcut, cunoscute de ciobani cu mult timp înainte. În zona Vatra Dornei există rezerve uriațe de ape minerale, pe care numeroși chimiști le-au studiat în jurul anului 1800. Vatra Dornei începe să se dezvolte ca o stațiune pentru băi cu apă scoasă din izvoare. Prima clădire, cu șase căzi de baie, unde apa, captată în mod primitiv, era adusă prin conducte, a fost construită după anul 1811. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, în stațiune existau un spațiu de cazare cu 20 de cabine și un cazino și erau exploatate 15 izvoare. Începând cu anul 1895, stațiunea se va dezvolta în mod sistematizat, conform unui proiect bazat pe un studiu geologic al terenului. Devenită renumită stațiune balneo-climaterică a imperiului, Vatra Dornei va fi declarată, în anul 1907, oraș al Imperiului Austro-Ungar. Stațiunea balneo-climaterică se va dezvolta continuu, mai ales în perioada comunistă. Se costruiesc structuri de cazare, centre medicale și spații de agrement.

Faimoasă pentru serviciile sale balneare, Vatra Dornei s-a dezvoltat și ca o stațiune pentru practicarea sporturilor de iarnă, dispunând de trei pârtii de schi omologate, Veverița, Telescaun și Parc. Telescaunul, cu o urcare de 25 de minute, este funcțional și în afara sezonului de iarnă, pentru plimbări.
 
Vatra Dornei este o destinație apreciată pentru turismul cultural, bazat pe obiceiuri și tradiții strămoșești, muzee și faimoasele mănăstiri moldave din regiune.

În Vatra Dornei există aproape 100 de unități de cazare clasificate cu o capacitate de cazare totală de aproape 3000 de locuri. Stațiunea dispune de 10 hoteluri, dintre care trei mari, Bradul, Călimani și Incom, hosteluri, campinguri, un motel și un număr mare de pensiuni, vile și camere de închiriat.