Mănăstirea Agapia

LINK-uri UTILE
CAZARE APROAPE
Mănăstirea Agapia » Biserica
Mănăstirea Agapia » Biserica
Mănăstirea Agapia » Biserica Mănăstirea Agapia » Biserica Mănăstirea Agapia » Biserica Mănăstirea Agapia » Biserica și Poarta Mănăstirea Agapia » Casa memorială Alexandru Vlahuță Mănăstirea Agapia » Casa memorială Alexandru Vlahuță Mănăstirea Agapia » Chilii Mănăstirea Agapia » Chilii Mănăstirea Agapia » Poarta
Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici, situată la 9 km de orașul Târgu Neamț. Până la începutul secolului al XIX-lea, a fost o mănăstire de călugări.
 
Mănăstirea a fost ridicată între anii 1641 - 1643 și sfințită în 1946, fiind ctitorită de către hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului de atunci, Vasile Lupu. În mai multe rânduri, mănăstirea a fost prădată și jefuită de turci, tătari și poloni.
 
Nicolae Grigorescu, în vârstă de numai 20 ani, pictează pereții interiori ai bisericii între anii 1858 - 1861.
 
Pe lângă Mănăstirea Agapia funcționează un seminar de fete.
 
În afara incintei se află peste 100 de case călugărești construite în stilul caselor de la munte. Una dintre acestea a aparținut lui Alexandru Vlahuță (1858-1919) care venea să-și viziteze sora și, mai târziu, mama, care s-au călugărit la Mănăstirea Agapia. Această chilie, căreia i-au trecut pragul mai multe personalități ale culturii române ale vremii, a fost transformată în muzeu în anul 1966.