Ulpia Traiana Sarmizegetusa

LINK-uri UTILE
Ulpia Traiana Sarmizegetusa » Amfiteatrul
Ulpia Traiana Sarmizegetusa » Amfiteatrul
Ulpia Traiana Sarmizegetusa » Amfiteatrul

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (cu numele complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia. Situl arheologic se află în satul Sarmizegetusa din județul Hunedoara.

 

După cucerirea Daciei și distrugerea fostei capitale, Sarmizegetusa Regia, precum și a celorlalte fortificații din Munţii Orăştiei, romanii vor construi o nouă colonie la 40 km distanță. Noul oraș va fi întemeiat de către generalul Decimus Terentius Scaurianus, guvernatorul noii provincii romane, din ordinul împăratului Traian, între anii 108-110 d. Hr.

 

Ulpia Traiana ocupa o suprafață de 32,4 ha înconjurată de ziduri de 4–5 m înălțime și alte 60-80 ha în exteriorul acestora și a fost un înfloritor centru economic și militar, rezistând mai multor atacuri barbare și răscoale ale dacilor. După retragerea Aureliană din anii 271-275, orașul și-a continuat existența, fără strălucirea de odinioară, probabil până la năvălirea hunilor din secolul al V-lea.

 

În anii care au urmat, ruinele cetății au fost folosite pentru alte construcții din împrejurimi, inclusiv pentru Biserica din Densuş.

 

Începând cu secolul al XIX-lea, încep săpături arheologice pentru scoaterea la lumină a ruinelor care nu mai erau vizibile la suprafață. Complexul arheologic cuprinde un Amfiteatru, Templul zeiței Nemesis și alte temple, Palatul Augustalilor, zone rezidențiale și o necropolă.

 

 

 

 

Poză de la Popescu Camelia - Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35264054