Mocănița de pe Valea Vaserului

Cont afacere turistică
Mocănița de pe Valea Vaserului
Mocănița de pe Valea Vaserului
Mocănița de pe Valea Vaserului

Mocănița de pe Valea Vaserului este un traseu turistic regulat al Căilor Ferate Forestiere Vișeu, desfășurat cu locomotive cu abur pe Valea Vaserului din Maramureș.

Calea ferată, declarată monument istoric, este exploatată și forestier, fiind ultima cale ferată forestieră cu abur în funcțiune din lume. Traseul turistic este situat doar pe o porțiune de 18,1 km, între Vișeu de Sus și Stația Paltin. Trenurile turistice circulă numai în perioada mai-octombrie.

Valea Vaserului este una dintre cele mai frumoase zone din țară, fiind mărginită de ambele părți de munți cu păduri de rășinoase. Până în secolul al XVIII-lea, zona a fost practic nelocuită, primii exploatatori ai lemnului fiind coloniști germani țipțeri. La început, transportul se efectua pe râul Vaser, până la gaterele din Vișeu. Calea ferată a început să fie construită în anul 1932. Pentru a putea urma traseul cu multe curbe, a fost folosit un ecartament îngust, de numai 76 cm.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici s-au purtat bătălii crâncene, urmele lor păstrându-se și în ziua de azi.

Traseul include următoarele repere: km 3,5 Gara CFF Vișeu de Sus, km 12,0 Stația Novăț, km 12,8 Delta Novăț, km 15,0 Alimentare cu apă a locomotivei, km 18,5 Stația Cozia, km 20,5 Galerii din al Doilea Război Mondial, km 21,6 Destinația Paltin, Întoarcere la Vișeu de Sus.

Căile Ferate Forestiere Vișeu oferă și servicii de cazare și masă în Trenul-hotel Carpatia-Express sau pachete de servicii constând din una sau două nopți de cazare cu demipensiune și o călătorie cu Mocănița pe Valea Vaserului.

Poză de la Frankieparley (Francis Chantree) - en:Image:Mocanita.JPG, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4863284
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec