Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza

Cont afacere turistică
Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza
Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza
Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza

Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza se află în localitatea Ruginoasa, la 60 km de Iași, între Târgu Frumos și Pașcani.

Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa cuprinde: palatul lui Alexandru Ioan Cuza, biserica Adormirea Maicii Domnului, parcul, zidul de incintă, turnurile, mormântul pregătit pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Palatul a fost construit în anul 1804 de către vistiernicul Săndulache Sturdza. Inițial palatul a fost construit în stil neoclasic, păstrat de capela reședinței, însă în anul 1847, logofătul Costache Sturdza, fiul lui Sandulache, moștenitor al palatului, îl reface în stil neogotic, stil păstrat și astăzi. Tot cei din familia Sturdza au construit biserica din apropierea castelului și zidul de incintă cu bastioane în stil gotic și au amenajat parcul cu vegetație exotică.

În 1857 palatul, abandonat și amenințat de ruină, precum și moșia Ruginoasei, au fost ipotecate de Alexandru Sturdza și proprietatea ajunge să fie scoasă la licitație și cumpărată, în anul 1862, de către Alexandru Ioan Cuza.

Biserica, zidită în 1811, în stil neoclasic, servea drept capelă a curții . În pronaos, pe partea dreaptă, se află cripta familiei Sturdza. Deasupra ei se găsește o raclă din lemn în care sunt osemintele celor doi copii ai familiei Cuza, Dimitrie și Alexandru. Până în 1944 în această biserică s-au aflat și osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873). În timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a se evita profanarea mormântului lui Cuza Vodă, osemintele sale au fost duse la Curtea de Argeș, iar după război, pentru că Biserica de la Ruginoasa era grav avariată, osemintele domnitorului au fost depuse la Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, unde se află și astăzi.

În timpul celui de-al doilea război mondial Palatul a fost distrus, dar după anul 1978 a fost restaurat.

Din anul 1982, palatul adapostește Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza.

Amenajarea spațiului expozițional s-a făcut pe baza indicațiilor din documente originale ale vremii în ceea ce privește mobilierul și stofa interioară, iar pereții și tavanele au fost decorate cu elemente specifice perioadei, reconstituind cât mai fidel reședința domnitorului.

Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași.


Program: miercuri - duminică,10:00 – 17:00 | luni, marți, sărbători legale - închis
Preț bilet: adulți - 12 lei
| elevi, studenți - 3 lei | pensionari - 6 lei |

Poză de la Gabriel Todica - Operă proprie, CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec