Bastionul Țesătorilor din Brașov

Cont afacere turistică
Bastionul Țesătorilor din Brașov
Bastionul Țesătorilor din Brașov
Bastionul Țesătorilor din Brașov Bastionul Țesătorilor din Brașov Bastionul Țesătorilor din Brașov Bastionul Țesătorilor din Brașov Bastionul Țesătorilor din Brașov

Bastionul Țesătorilor este unul dintre cele opt bastioane construite în jurul incintei Cetății Brașovului, a fost construit de către meșterii din breasla țesătorilor, una dintre cele 43 de bresle din cetate, și este situat în colțul de sud-vest al cetății.

Bastioanele au fost ridicate începând cu secolul al XV-lea de către diferite bresle, fiind folosite de acestea pentru depozitarea mărfurilor pe timp de pace și ca fortărețe în caz de asediu. Dintre cele 8 bastioane inițiale, situate la aproximativ 110 m distanță unul de altul, se mai păstrează integral doar bastioanele Țesătorilor, Fierarilor și Graft, alte trei fiind renovate recent, bastioanele Funarilor, Postăvarilor și Cojocarilor, în timp ce alte două au fost complet distruse, al Aurarilor în anul 1886 și al Curelarilor un an mai târziu.

Bastionul Țesătorilor are patru nivele și ziduri cu grosimea între 4 m la bază și 1 m la ultimul nivel. Primele două nivele au fost ridicate între anii 1421-1436, al treilea între anii 1570-1573 și ultimul după 1750. Bastionul nu a fost afectat de marele incendiu din 1689, însă se prăbușește parțial în 1701.

În interiorul bastionului este amenajat Muzeul Țării Bârsei care prezintă macheta cetăți Brașovului de la sfârșitul secolului al XVII-lea, arme și piese reprezentative pentru breasla țesătorilor. Muzeul organizează evenimente, spectacole și concerte, incinta bastionul având o acustică deosebită.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec