Bastionul Fierarilor din Brașov

Cont afacere turistică
Bastionul Fierarilor din Brașov
Bastionul Fierarilor din Brașov
Bastionul Fierarilor din Brașov

Bastionul Fierarilor este unul dintre cele opt bastioane construite în jurul incintei Cetății Brașovului, a fost construit de către meșterii din breasla fierarilor, una dintre cele 43 de bresle din cetate, și este situat în colțul de nord-vest al cetății.

Bastioanele au fost ridicate începând cu secolul al XV-lea de către diferite bresle, fiind folosite de acestea pentru depozitarea mărfurilor pe timp de pace și ca fortărețe în caz de asediu. Dintre cele 8 bastioane inițiale, situate la aproximativ 110 m distanță unul de altul, se mai păstrează integral doar bastioanele Țesătorilor, Fierarilor și Graft, alte trei fiind renovate recent, bastioanele Funarilor, Postăvarilor și Cojocarilor, în timp ce alte două au fost complet distruse, al Aurarilor în anul 1886 și al Curelarilor un an mai târziu.

Bastionul Fierarilor are trei nivele și a fost prima dată ridicat în anul 1529 pe locul unui turn mai vechi, distrus de mai multe ori de inundații și de de marele incendiu din 1689 și apoi refăcut și extins.

După anul 1734, Bastionul Fierarilor este folosit doar în scopuri civile, fiind transformat în grânar. Începând cu anul 1923, bastionul găzduiește Arhiva orașului.

Poză de la Alex:D - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2567093
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec