Bastionul Funarilor din Brașov

Cont afacere turistică
Bastionul Funarilor din Brașov
Bastionul Funarilor din Brașov
Bastionul Funarilor din Brașov Bastionul Funarilor din Brașov Bastionul Funarilor din Brașov Bastionul Funarilor din Brașov

Bastionul Funarilor este unul dintre cele opt bastioane construite în jurul incintei Cetății Brașovului, a fost construit de către meșterii din breasla frânghierilor, una dintre cele 43 de bresle din cetate, și este situat la mijlocul laturii de sud a zidului cetății.

Bastioanele au fost ridicate începând cu secolul al XV-lea de către diferite bresle, fiind folosite de acestea pentru depozitarea mărfurilor pe timp de pace și ca fortărețe în caz de asediu. Dintre cele 8 bastioane inițiale, situate la aproximativ 110 m distanță unul de altul, se mai păstrează integral doar bastioanele Țesătorilor, Fierarilor și Graft, alte trei fiind renovate recent, bastioanele Funarilor, Postăvarilor și Cojocarilor, în timp ce alte două au fost complet distruse, al Aurarilor în anul 1886 și al Curelarilor un an mai târziu.

Bastionul Funarilor este primul bastion atestat documentar, încă din anul 1416. Construcția are o formă hexagonală și avea inițial între 10-12 m înălţime, zidurile de 2 m grosime, din piatră și cărămidă, fiind prevăzută cu guri de tragere.

Bastionul a fost grav avariat de incendiile din anii 1461 şi 1689, ulterior fiind refăcut și utilizat ca depozit. În anul 1794, frânghierii construiesc o casă pe o parte a hexagonului, casă locuită și azi. Va fi vândut în anul 1894.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec