Bastionul Graft din Brașov

Cont afacere turistică
Bastionul Graft din Brașov
Bastionul Graft din Brașov
Bastionul Graft din Brașov Bastionul Graft din Brașov

Bastionul Graft (Bastionul Poartă) este unul dintre cele opt bastioane construite în jurul incintei Cetății Brașovului, a fost construit de către meșterii din breasla șelarilor, una dintre cele 43 de bresle din cetate, și este situat aproape de mijlocul laturii de nord-vest al cetății.

Bastioanele au fost ridicate începând cu secolul al XV-lea de către diferite bresle, fiind folosite de acestea pentru depozitarea mărfurilor pe timp de pace și ca fortărețe în caz de asediu. Dintre cele 8 bastioane inițiale, situate la aproximativ 110 m distanță unul de altul, se mai păstrează integral doar bastioanele Țesătorilor, Fierarilor și Graft, alte trei fiind renovate recent, bastioanele Funarilor, Postăvarilor și Cojocarilor, în timp ce alte două au fost complet distruse, al Aurarilor în anul 1886 și al Curelarilor un an mai târziu.

În secolul al XVI-lea, apele care veneau din Șchei au fost captate într-un canal (în limba germană Graft) care curgea pe lângă al doilea zid de apărare de pe latura de nord-vest, nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat ca o punte de legătură peste acest canal și făcea legătura cu Turnul Alb, aflat în afara perimetrului, accesul soldaților spre turn făcându-se printr-un pod în pantă și apoi o scară.

Bastionul a fost construit între anii 1515-1521, are două etaje, ziduri groase de 4 m la bază, goluri de tragere și guri de păcură.

Astăzi, bastionul adăpostește o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov cu tematica Meșteșugarii din Brașov - apărători ai cetății și o Expoziție de arme, armuri și muniții.

Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec