Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești

Cont afacere turistică
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești se află în localitatea unde se spune ca s-a născut și a copilărit voievodul Ștefan cel Mare, la circa 5 km de municipiul Onești.

Biserica a fost zidită de marele voievod Ștefan cel Mare împreună cu fiul său Alexandru în perioada 1493-1494. Biserica a fost construită pe locul unde a existat Stejarul din Borzești, în care ar fi murit Mitruț, prietenul din copilarie al voievodului, străpuns de săgețile tătarilor.

De-a lungul anilor biserica s-a deteriorat din cauza cutremurelor și incendiilor, fiind reparată de mai multe ori. În secolul al XVIII-lea i s-a adaugat un zid-catapeteasmă pictat. Reparații parțiale s-au facut și în anii 1904-1905, 1924, 1938-1940, 1952, apoi în mai multe etape pâna în anul 1994. În 2004 a fost refacută pictura interioară de către pictorul Grigore Popescu.

În apropierea așezamântului voievodal se află Muzeul de Cultură și Artă Religioasă unde se pastrează odoare sfinte, manuscrise, precum și alte obiecte de valoare cu care Ștefan cel Mare a înzestrat ctitoria sa din Borzești.

Biserica figurează pe Lista Monumentelor Istorice din județul Bacău.


Program de vizită - complex muzeal: luni - duminică, 09:00-16:00

Poză de la Cristian Chirita - Operă proprie, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec