Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Cont afacere turistică
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș este o biserică ortodoxă și un monument istoric care datează din secolul al XIII-lea, fiind cea mai veche biserică românească în care și astăzi au loc slujbe religioase. Este situată la aproximativ 13 km de orașul Hațeg și 11 km de cetatea Sarmizegetusa (în linie dreaptă sunt doar 8 km până la cetate).

Biserica are o formă bizară, fiind construită din bolovani de râu și din blocuri masive de piatră și marmură, coloane și statui luate de la fosta colonie romană de la Sarmizegetusa. Acoperișul este din plăci de piatră.

Biserica a fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea, despre care se presupune că ar fi fost mausoleul unui general roman sau un templu paleocreștin. Oricare ipoteză ar fi adevărată, biserica a moștenit de la această construcție antică orientarea spre sud a altarului, contrar orientării spre est a altarelor bisericilor creștine.

Biserica din Densuș conține fragmente de pictură murală care datează din anul 1443 și care sunt opera unui meșter Stefan, unul dintre primii zugravi români cunoscuți. Numeroase inscripții romane se pot observa pe piesele luate de la castrul roman.

Poză de la Țetcu Mircea Rareș, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11270500
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec