Cabana Dochia

Cont afacere turistică
Cabana Dochia
Cabana Dochia
Cabana Dochia

Cabana Dochia este cea mai cunoscută cabană și prima construită din Carpații Orientali. Este situată în centrul Parcului Național Ceahlău.

După ce adăpostul montan construit în anul 1906 pe o locație situată la aproximativ 400 m distanță, în locul cunoscut ca Fântâna Rece, și un altul construit pe actuala locație în anul 1908 au fost distruse de furtuni, Cabana Dochia este ridicată în decursul anului 1913 și inaugurată în vara anului următor.

Cabana este avariată în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost folosită ca loc de refugiu pentru soldații germani și sovietici, însă de fiecare dată a fost refăcută și oferită iubitorilor turismului montan.

Cabana Dochia este extinsă mai întâi între anii 1958–1959, în scopul creșterii capacității de cazare de la 30 la 120 de priciuri, este electrificată și, între anii 1984-1988 este extinsă încă o dată cu spații de cazare în camere și dormitoare comune, vechile camere cu priciuri devenind sală de mese. Încălzirea este obținută cu lemne în sobe de teracotă și alimentarea cu apă dintr-un bazin.

Cabana este accesibilă pe trasee care pleacă din stațiunea Durău, din Izvoru Muntelui și din satele Secu și Izvorul Alb (pe malul lacului Izvoru Muntelui), Neagra și Bicazul Ardelean (pe Valea Bicazului) și Pintic (pe valea Bistricioarei).

Doar vara, se poate merge până la Vârful Toaca, unde există o cabană a stației meteorologice, pe un traseu lung de aproape 2 km.

Poză de la Ionuţ Ştefan Iorgu - Iorgu I (2012), “Acoustic analysis reveals a new cryptic bush–cricket in the Carpathian Mountains (Orthoptera, Phaneropteridae)”, in ZooKeys[1], volume 254, Pensoft Publishers, DOI:10.3897/zookeys.254.3892, pages 1--22, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23371703
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec