Capidava

Cont afacere turistică
Capidava
Capidava
Capidava

Cetatea Capidava este situată pe malul Dunării, la marginea satului Capidava, la jumatatea distanței dintre Cernavodă și Hârșova.

Castrul a fost ridicat la începutul secolului al II-lea, în timpul împăratului Traian, pentru fortificarea frontierei romane, poziția locului fiind favorabilă pentru supravegherea zonei de-a lungul Dunării.

Mai multe surse antice atestată durata utilizării cetății ca fiind din secolul al II-lea și până în secolul al XI-lea.

Cetatea a cunoscut de-a lungul anilor mai multe refaceri masive în urma distrugerii ei din cauza nenumăratelor atacuri, cum ar fi cele carpo-gotice (sec. III), ale hunilor (sec. VI), ale avarilor și slavilor (sec. VII). Viața cetății va deveni din nou intensă în epoca medio-bizantină (sec. IX-XI), când împărații bizantini doresc cu prioritate întărirea frontierei dunărene.

Cetatea oferă vizitatorilor ziduri de incintă compuse din curtine și turnuri, porți de acces, un edificiu de cult creștin ce datează din secolul al VI-lea, strada principală cu pavaj antic, clădirea corpului de gardă și Principia (comandamentul), o serie de construcții din perioada romano-bizantină (secolele IV-VI), ansambluri de locuire sau cu caracter oficial, alei stradele prevăzute cu canale de scurgere, încăperi utilizate ca depozite, instalația portuară a Capidavei, contrucții de tip bordei (sec. IX-XI), termele romane și necropola (ambele aflate în afara cetății).

Cetatea Capidava se află pe lista monumentelor istorice din județul Constanța.

Poză de la Elerium - Operă proprie, Public domain
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec