Castelul Bánffy de la Bonțida

Cont afacere turistică
Castelul Bánffy de la Bonțida
Castelul Bánffy de la Bonțida
Castelul Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy de la Bonțida se află în localitatea Bonțida, situată la circa 3 km distanță de drumul Cluj-Napoca - Dej.

Castelul Bánffy de la Bonțida a fost construit de familia Bánffy pe un domeniu donat familiei de regele Sigismund de Luxemburg, în anul 1387. De-a lungul anilor s-au făcut lucrări de construcții și reabilitări de către descendenții familiei. Pe acest loc a existat inițial o reședință nobiliară construită în secolele XV-XVI. Prima clădire a fost proiectată ca un ansamblu fortificat cu bastioane, turn la intrare și gradină. Mai târziu s-a început reconstrucția castelului în stil baroc austriac și s-au creat clădiri noi și parcul de agrement în acelasi stil baroc. Următorul descendent va demola turnul de intrare și va remodela parcul prin redefinirea formelor sobre baroce cu unele mai libere romantice. Întregul ansamblu a fost serios afectat la sfărșitul celui de-al doilea razboi mondial, iar în perioada comunistă lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului a dus la degradarea gravă a acestora.

Cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy de la Bonțida este unul dintre cele mai frumoase și mai mari castele din Transilvania.

Ansamblul arhitectonic de la Bonțida este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.

Poză de la CC BY 2.5, https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=187691
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec