Castelul Bran

Cont afacere turistică
Castelul Bran
Castelul Bran
Castelul Bran

Castelul Bran a fost ridicat de sașii din Scaunul Brașovului după anul 1377, pe locul unei cetăți de graniță mai vechi, probabil din lemn, construită de către cavalerii teutoni între 1211-1225. Fortificația este construită din piatră și a suferit mai multe modificări dea lungul timpului.

Castelul este deținut și administrat de Scaunul Brașovului, apoi de Coroana Ungariei până în 1920 când este donat de către autoritățile române Reginei Maria a României pentru contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Este moștenit de fiica reginei, principesa Ileana. Castelul Bran a fost naționalizat după anul 1948 și apoi tranformat în muzeu de istorie și artă feudală în anul 1956.

Castelul Bran a fost retrocedat moștenitorilor principesei Ileana care l-au păstrat ca muzeu, redecorându-l cu obiecte din colecția personală. Colecțiile vechiului muzeu care aparțineau statului român au fost mutate la Muzeul Vămii Medievale.

Castelul poate fi vizitat în mod individual sau cu un ghid

Legenda Contelui Dracula și Vlad Țepeș

Vlad Tepeș, cu numele său real Vlad Dracul, a fost conducătorul fostei provincii românești Valahia în secolul al XV-lea. Luptele sale cu turcii au făcut din el un erou creștin. Vlad era un om de o cruzime feroce și obișnuia să tragă în țeapă dușmanii săi. Pentru că el a tras în țeapă mii de inamici, oamenii au crezut că bea sânge în loc de apă.

În anul 1897, după ce a vizitat castelul din Transilvania, scriitorul irlandez Abraham Stoker asociază personajul Vlad Dracul cu Castelul Bran și scrie nuvela Dracula. Multe filme au utilizat această temă.

În realitate, nu există nici o legătură între Vlad Țepeș și Castelul Bran, însă succesul de care s-a bucurat legenda Contelui Dracula prezentată în lucrarea lui Stoker a făcut ca această legendă să continue să fie comercializată.


Program:
de vară (1 aprilie-30 septembrie): luni, 12.00 - 18.00 | marți - duminică, 09.00 - 18.00 (ultima intrare 18.00)
de iarnă (1 octombrie-31 martie): luni, 12.00 - 16.00 | marți - duminică, 09.00 - 16.00 (ultima intrare 16.00)
Bilet: adulți peste 14 ani - 40 lei | pensionari peste 65 ani - 30 lei | studenţi - 25 lei | elevi - 10 lei |
Ghid audio: 10 lei
Expo instrumente tortură: adulți - 10 lei | elevi - 6 lei |
Deschis turiștilor:
Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec